Energetika.ba
Energetika

Optužbe za finansiranje fosilnih goriva: HSBC i NatWest pod pritiskom

Autor: Energetika.ba
Optužbe za finansiranje fosilnih goriva: HSBC i NatWest pod pritiskom
Foto: X

Dvije velike banke u Velikoj Britaniji optužene su za nastavljanje finansiranja vađenja fosilnih goriva u Sjevernom moru uprkos potpisivanju obećanja da će njihove aktivnosti biti klimatski neutralne, odnosno s nultim klimatskim otiskom, piše Guardian.

Banke HSBC i NatWest osigurali su desetke miliona funti finansiranja Ithaca Energyju, britanskoj naftnoj i plinskoj firmikoja igra ključnu ulogu u planovima za iskorištavanje kontroverznog naftnog polja Rosebank sjeverozapadno od Shetlandskih otoka u Sjevernom more. Još jedan velika banka, Lloyds, također je osigurala finansiranje, ali je u međuvremenu prodala dug.

80-ak svjetskih nevladinih organizacija, uključujući Global Witness, Greenpeace i Rainforest Action Network, pisala je izvršnim direktorima banaka pozivajući ih da prestanu finansirati Ithacu i prekinu svoj odnos s firmom, prenosi Index hr.

Vlada Velike Britanije odobrila je eksploataciju Rosebanka u septembru prošle godine. Najveće neiskorišteno polje u Velikoj Britaniji, procjenjuje se da može izbaciti 500 miliona barela nafte koja bi, ako bi se u cijelosti iskoristila, izbacila 200 miliona tona ugljikovog dioksida u atmosferu.

Ithaca Energy, koja već ima udjele u šest od 10 najvećih naftnih polja u Sjevernom moru, ulaže milijarde u razvoj Rosebanka u nadi da će započeti proizvodnju 2026. godine, prema izvještajima naftne industrije. Aktivisti ih opisuju kao firmu koja se bavi fosilnim gorivima bez objavljenih planova za diverzifikaciju u proizvodnji zelene energije.

HSBC, Lloyds i NatWest članovi su Net Zero Banking Alliancea, koji od njih zahtijeva da usklade emisije stakleničkih plinova koje proizlaze iz njihovih kreditnih i investicijskih portfelja. Obećali su biti klimatski neutralni najkasnije do 2050. ili ranije te su najavili da će prestati izravno finansirati nove naftne i plinske projekte.

Ali prema izvještaju Banking on Climate Chaos 2023, koje se odnosi na finansiranje između 2016. i 2022., Lloyds je osigurao 61 milion funti za takve projekte, HSBC 47 miliona funti, a NatWest je osigurao 60 miliona funti Ithaci.

Lauren MacDonald iz kampanje Stop Rosebank (za zatvaranje naftnog polja Rosebank), rekla je: "Rosebank je plakat za vađenje nafte i plina u Sjevernom moru, zašto te banke, od kojih neke kažu da više ne podržavaju nove projekte s fosilnim gorivima, daju milijarde firmama koje ne planiraju smanjiti bušenje nafte i plina?

“Ako se projekt nastavi, emitirat će se više CO2 emisija nego što 28 najsiromašnijih zemalja proizvede zajedno u jednoj godini, a Ithaca istovremeno zarađuje stotine miliona funti", rekla je.

"Ako su te banke ozbiljne u pogledu svojih klimatskih obećanja i suočavanja s klimatskom krizom, moraju zaustaviti ovu sramotu i prestati financirati Ithacu dok ne zatvori Rosebank", zaključila je MacDonald.