Energetika.ba
Neum

Osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji u BiH

Autor: Energetika.ba
Osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji u BiH
Foto: FENA

Na kraju prvog dana Energetskog samita 2024. u Neumu sinoć je službeno osnovana Asocijacija žena u energetskoj tranziciji čije je osnivanje inicirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Nacionalnu asocijaciju regulatora SAD-a (NARUC) i uz podršku USAID Projekta asistencije energetskom sektoru.

Asocijacija će poslužiti kao platforma za promoviranje rodne ravnopravnosti i inkluzije na državnoj razini kroz podršku i razvoj ženskih karijera u svim aspektima procesa energetske tranzicije.

Kako je istaknuto tom prigodom, dok žene čine većinu radne snage u našoj zemlji, samo šest posto žena je na vodećim pozicijama u energetskom sektoru.

Zamjenica šefa misije USAID-a u BiH Emily Krunic podsjetila je da je žurnost reformi nužna da osiguraju energetski sektor BiH i pozicioniraju energiju kao temelj stabilnosti i ekonomskog rasta, piše Fena. 

"Moramo osigurati ženama mjesto za stolom gdje se diskutiraju, kreiraju i provode reforme kako bi imale aktivnu ulogu u kreiranju budućnosti energetskog sektora ove zemlje. Također, moramo osigurati ženama jednak pristup novim poslovima i napretku koji će Bosni i Hercegovini donijeti stabilan i siguran energetski sektor", poručila je Krunic i dodala da će ova asocijacija imati ključnu ulogu u tom procesu kroz obrazovanje, mentorstvo i zagovaranje.

"Asocijacija će transformirati sektor i otvoriti vrata novim generacijama talentiranih lidera", naglasila je.

Također je istaknula i da Vlada Sjedinjenih Američkih Država surađuje s vladama, gospodarskim  subjektima, obrazovnim institucijama i civilnim društvom širom BiH kako bi se smanjile prepreke za sudjelovanje žena u ekonomskim, političkim i društvenim aktivnostima te kako bi promovirala pozitivan doprinos žena u BiH.

"Podrška USAID misije u BiH je integralni dio ovih napora i pozivam sve da nam se pridruže", zaključila je Krunic.

Profesionalna udruženja nude mnoge prednosti svojim članovima i članicama, uključujući umrežavanje, mentorstvo i obuke. Slične asocijacije su u proteklih pet godina osnovane i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Kosovu i Srbiji.