Energetika.ba
Električna vozila

Otkriveno je koliko Xiaomi gubi na svakom prodanom automobilu

Autor: Energetika.ba
Otkriveno je koliko Xiaomi gubi na svakom prodanom automobilu
Xiaomi

Xiaomi je spreman razvijati sektor električnih vozila nauštrb profita, barem u ovoj početnoj fazi.

Cilj je pridružiti se Tesli i BYD-u, najvećim svjetskim proizvođačima električnih automobila u sljedećih dvadesetak godina, piše Bloomberg, prenosi Revija HAK.

Firma, najpoznatija po proizvodnji pametnih telefona (još proizvodi kućanske aparate, putne torbe…), zasad daje prednost rastu poslovanja s električnim vozilima u odnosu na marže, rekao je glavni finansijski direktor Alain Lam za Bloomberg televiziju.

Posao star pet mjeseci trebaće neko vrijeme da uđe u sferu profita i sada je u centru interesa kompanije – rast. Vlasnik Lei Jun je obećao uložiti 10 milijardi dolara u proizvodnju automobila. Milijarder je rekao da firma ima cilj postati jedan od pet vodećih svjetskih proizvođača automobila.

Za to je potreban veliki kapital.

Xiaomi je zabilježio gubitak, koji se odnosi na sektor pametnih električnih vozila i druge nove inicijative, od 1,8 milijardi juana (252 miliona dolara) samo u drugom kvartalu i to na samo 27.307 isporučenih vozila. Zasad je u proizvodnji samo električna limuzina SU7, ali Xiaomi razvija nove modele.

To znači da je Xiaomi izgubio otprilike 60.000 juana po prodanom automobilu (oko 8.400 dolara).