Energetika.ba
Luka Petrović

Ova godina najuspješnija od osnivanja Elektroprivrede RS

Autor: Energetika.ba
Ova godina najuspješnija od osnivanja Elektroprivrede RS
Foto: Luka Petrović

"Elektroprivreda Republike Srpske" prva je na Balkanu koja radi ovoliko hidroelektrana. U narednih mjesec dana očekuje se potpisivanje sporazuma o finansiranju projekta izgradnje solarne elektrane "Trebinje jedan" sa mađarskom kompanijom …

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je u intervjuu Srni da su sva preduzeća u sastavu "Elektroprivrede" u protekle četiri godine ostvarila pozitivan rezultat, a očekuje se da će ovogodišnji biti najveći u istoriji.

On je istakao da je 2023. godina bila maksimalna kada je riječ o snabdijevanju i trgovini električnom energijom, te da sadašnji parametri govore da će biti najuspješnija od osnivanja "Elektroprivrede RS".

Petrović je rekao da je ova godina bila hidrološki natprosječna, a proizvodna preduzeća ostvarila su veću proizvodnju od planirane, što je obezbijedilo dodatne prihode. Petrović je rekao da je u 2023. godini, kada je riječ o distributivnim preduzećima, mnogo toga urađeno na investicijama i da su smanjeni distributivni gubici. On je napomenuo da prihode ovih preduzeća određuje Regulatorna agencija za energetiku, odnosno prihoduju od distributivne mrežarine, a zadatak elektrodistributivnih preduzeća u 2024. godini biće da se osnaže novim kadrom i da budu povećane plate stručnim radnicima na terenu.

Petrović je naglasio da je snabdijevanje domaćinstava električnom energijom redovno.

- Cijena električne energije do 500 kilovat-časova, kao i od 500 do 1.500, najpovoljnija je u regionu, a za više od 1.500 kilovat-časova cijena je u rangu sa onim u regionu - rekao je Petrović.

On je istakao da je "Elektroprivreda" uspjela da niskim cijenama održi sve investicije koje je započela.

- Tržišno snabdijevanje, odnosno snabdijevanje privrednika u Srpskoj obavlja se po cijeni od 65 evra, dok je cijena u Hrvatskoj od 120 do 180 evra, a u Srbiji 131 evro - rekao je Petrović.

Petrović je rekao da je uz garanciju Vlade Republike Srpske definisan kompletan ugovor za hidroelektranu "Dabar", dodavši da se radi i hidroelektrana "Mrsovo" sa turskom kompanijom, kao i sistem od tri hidroelektrane na Bistrici.

On je naveo da je "Elektroprivreda Republike Srpske" prva na Balkanu koja radi ovoliko hidroelektrana. Kad je riječ o solarnoj elektrani "Trebinje jedan", Petrović je rekao da je uspostavljena saradnja sa mađarskom kompanijom, te da smatra da će u narednih mjesec dana biti potpisano finansiranje tog projekta.

- Ta elektrana će se povećati na snagu od 146 megavata primjenjujući nove tehnologije i mogućnosti instalacije panela većih snaga - rekao je Petrović.

On je naveo da će, nakon odustajanja banke KFV od projekta vjetroparka "Hrgud", taj projekat biti započet u sljedećoj godini u saradnji sa novim investitorom, te da je došlo do promjene snage vjetrogeneratora koja će sada iznositi 60 megavata.

Petrović je rekao i da su se odlučili za nabavku kapitalnog postrojenje za prečišćavanje uglja u Termoelektrani "Gacko", gdje će cijeli segment Termoelektrane biti izgrađen u naredne dvije godine, te dodao da su u fazi razvoja projekta sjevernog obodnog kanala kojim će biti spriječen ulazak vode u rudarski kop u Gacku.

Prema njegovim riječima, zbog presude arbitražnog tribunala u vezi sa Termoelektranom "Ugljevik" i elektroprivredom Slovenije, u završnoj fazi je definisanje svih elemenata sporazuma.

- Moraćemo isporučivati trećinu električne energije po cijeni nižoj od trenutne i moraćemo isplatiti troškove glavnice Elektrogospodarstvu Slovenije. Elektroprivreda će na taj način ostati dijelom bez svojih prihoda zbog nemogućnosti kupovine trećine energije iz Ugljevika - rekao je Petrović.