Energetika.ba
Štednja energije

Ova zemlja gasi dio javne rasvjete

Autor: Energetika.ba
Ova zemlja gasi dio javne rasvjete
Foto: Arhiv

Kuba je isključila skoro tri četvrtine javne rasvjete tokom udarnih sati kako bi se izborila sa sve većom nestašicom energije i rastućom ekonomskom krizom, izvijestili su državni mediji.

Ministar energetike i rudarstva Kube Vicente de la O Levy rekao je da je ta mjera jedna od mnogih, koje su podrazumijevale zatvaranje brojnih državnih službi i reorganizaciju proizvodnje, kako bi bio ublažen nedostatak struje u zemlji, prenio je Reuters.

On je ranije rekao da je Kuba primila samo 46% planiranog uvoza goriva, što je izazvalo duge nestanke električne energije širom zemlje, sa izuzetkom glavnog grada Havane.

Agencija napominje da nestašice struje, koje remete svakodnevni život i ekonomiju, razdiru ovu komunističku zemlju već nekoliko godina, ali je posljednjih mjeseci došlo do upadljivog pogoršanja zbog nedostatka goriva i potrebe za održavanjem oronule infrastrukture.

Zemlja zavisna od uvoza našla se u velikoj ekonomskoj krizi, oličenoj u padu BDP-a za 10% od 2019. godine, za šta Havana u velikoj mjeri krivi američke sankcije iz Trampove ere usmjerene na turizam, medicinske usluge i doznake, koje su donosile stranu valutu.

Sve je dodatno pojačano pandemijom covid-a, rastućim troškovima snabdjevanja i slabim mogućnostima za restrukturiranje centralizovane ekonomije kojom dominira država.

Nedostatak deviza za uvoz hrane, lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština je ove godine pogoršan, pokazuju zvanični podaci.