Energetika.ba
Novosti

Ovo je najjeftiniji električni automobil na svijetu

Autor: Energetika.ba
Ovo je najjeftiniji električni automobil na svijetu

Svi govore o električnom automobilu, ali malo je onih koji su sposobni da tržištu ponude mali "jeftini" električni automobil i o tom detalju se slabo govori.

U ovom trenutku jeftinog električnog automobila i nema i ne može ga biti, jer visoke cijene baterija, odnosno akumulatora, čine svoje, pa je i najjeftiniji električni automobil preskup za prosječnog evropskog kupca novog automobila na struju.

Kineska firma Great Wall Motor je predstavila najjeftiniji električni automobil na svijetu pod imenom Ora R1 koji košta manje od 9.000 dolara, tačnije njegova cijena počinje od 8.680 dolara (7.907 evra).

Tako jedna kineska firma na tamošnjem tržištu nudi novo električno vozilo koje bi u svojoj električnoj klasi trebalo da bude najpovoljnije na tržištu.

Great Wall Motor je predstavio električni automobil Ora R1 iz svoje novootvorene filijale EV. Ora R1 je električni mini četvorosjed koji ima domet 350 km i dostupan je po cijeni između 8.680 i 11.293 dolara (od 7.907 i 10.287 evra).

To ga čini najjeftinijim električnim automobilom na tržištu, što je tek jedan minimalan djelić troškova Tesle. Ora znači „pouzdano“, „alternativno“, a firma se nada da će se kompaktne dimenzije i pristupačna cijena dopasti kupcima. Ora će biti dostupna u pet boja: titan bijela, kadet plava, nebo plava, kombinacija titan bijele i svjetlucavo crne, i kombinacija kadet plava i titan bijela.

Energetika.ba