Energetika.ba
Novosti

Parlamentarci nisu podržali izmjene Zakona o akcizama u BiH

Autor: Energetika.ba
Parlamentarci nisu podržali izmjene Zakona o akcizama u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji su predložili poslanici Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Nenad Lalić i Momčilo Novaković.

Za predloženi zakon glasalo je 11 poslanika, protiv je bio 21, a jedan poslanik je bio suzdržan.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđalo se ukidanje povećanja putarine za 15 feninga po litru goriva plus PDV, koje je prihvaćeno u decembru prošle godine.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, bit će upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2017. godinu, također nije dobio potrebnu entitesku podršku iz RS-a pa će i on biti upućen na usaglašavanje.

Prihvaćen je prijedlog poslanika Senada Šepića za uvrštavanje u dnevni red Predstavničkog doma Informacije Vijeća ministara BiH o konkretno preduzetim aktivnostima vezanim za zaštitu imovine BiH na teritoriji R Hrvatske, a u procesu usvajanja Zakona o upravljanju državnom imovinom u R Hrvatskoj.

Poslanici nisu usvojili Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine.

Data je saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora.

Po okončanju ove, održana je i nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj je samo data saglasnost za ratifikaciju tri sporazuma.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić je na početku ove sjednice kazao da je, na inicijativu Kolegijuma, sazvana ova hitna sjednica Predstavničkog doma sa tri tačke dnevnog reda koje se odnose na davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma.

Poslanici su dali saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između BiH i Evropske investicione banke – Distribucija električne energije BiH/B; Sporazuma o investicionom grantu između BiH i Evropske investicione banke, Mediteranski koridor (R2a): Bosna i Hercegovina – Interkonekcija Hrvatska – „Izgradnja prekograničnog mosta u Gradišci te za ratifikaciju Okvirnog sporazuma o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za finansiranje Projekta regionalnog vodosnabdijevanja „Plava voda“.

Energetika.ba / FENA