Energetika.ba
Novosti

Petrović: Nema poskupljenja struje za domaćinstva

Autor: Energetika.ba
Petrović: Nema poskupljenja struje za domaćinstva
Generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da u ovoj godini neće biti poskupljenja električne energije za domaćinstva.

Petrović je rekao da je to stav i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Petrović je naveo da je u "Elektroprivredi Srpske" u toku reorganizacija elektrodistributivnih preduzeća i da je otkriven višak radnika.

- Pristupili smo najlakšem i najblažem načinu sređivanja broja radnika, a to je isplatom stimulativnih otpremnina i socijalnom nadoknadom za zbrinjavanje radnika - rekao je Petrović za Alternativnu televiziju.

On je naveo da se na prvi objavljeni poziv za otpremnine javilo 978 radnika, ali da je potrebno "osloboditi" 569 radnika, te dodao kako treba podvući crtu ispod koje nema otpuštanja radnika.

Petrović je pojasnio da svi zahjevi ne mogu biti odobreni, te da se mora voditi računa o tome da ne dođe do ugrožavanja distribucije električne energije.

- Cilj nam je da bude operativnija distributivna djelatnost i da se smanje gubici, tako da ovo nije nikakva priprema za privatizaciju - rekao je Petrović.

Kada je riječ o planiranim investicijama, Petrović je naveo da su najznačajniji projekti izgradnja obnovljivih izvora električne energije, prije svega hidroelektrana, solarne i vjetro-elektrane.

Prema njegovim riječima, projekat Hidroelektrane "Bistrica" u gornjem toku Drine je već ugovoren, a procedure su pri kraju, dok je na Hidroelektrani "Dabar" 30 odsto radova završeno.

On je dodao da je u planu i projekat izgradnje solarne elektrane u Trebinju, za koju je spremna dokumentacija, dok su za vjetropark obezbijeđena sredstva i očekuje se da za godinu dana počnu radovi.

Energetika.ba / SRNA