Energetika.ba
Novosti

Plenković: Brojni politički akteri "pjevaju novu pjesmicu" oko LNG-a

Autor: Energetika.ba
Plenković: Brojni politički akteri "pjevaju novu pjesmicu" oko LNG-a
Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da neki politički akteri, prije svega SDP i Most "pjevaju novu pjesmicu" kada je riječ o projektu LNG terminala na Krku, poručivši da se kao država i društvo moramo odlučiti želimo li takvim strateškim energetskim projektima staviti Hrvatsku na odgovarajuće mjesto na karti Europe.

Na pitanje novinara ide li se u realizaciju projekta LNG terminala na Krku, oko kojeg su u posljednje vrijeme učestali prosvjedi, Plenković je kazao da vidi da brojni politički akteri koji su prije samo nekoliko godina "pjevali sasvim drugu pjesmu" kada je riječ o plutajućem terminalu za ukapljeni plin, sada, po njemu, iz oportunističkih i populističkih ciljeva "pjevaju neku novu pjesmicu".

Na pitanje na koga točno misli, Plenković je odgovorio na SDP.

"Pogledajte što je govorio SDP, što je govorio Most u krajnjoj liniji. Dok je Most bio u Vladi mislim da smo se zajedno hvalili činjenicom da smo dobili više od 100 milijuna eura od Europske komisije za taj projekt. Dakle, po meni je tu stvar poprilično jednostavna", izjavio je Plenković novinarima na rubu konferencije "Bolji propisi kao dio reformske agende".

Poručio je da se kao država i društvo moramo odlučiti hoćemo li poticati i gajiti one koji su antieuropski, antiinvesticijski i antirazvojni, ili ćemo se organizirati kao društvo koje velikim investicijskim projektima od strateškog značaja u energetskom sektoru, koji je jedan od ključnih sektora svih političkih, gospodarskih, financijskih i geostrateških odnosa, želimo staviti Hrvatsku na odgovarajuće mjesto takve karte Europe.

"Mislim da je to dilema te da se svi politički akteri, bili oni nacionalni, županijski ili lokalni, moraju dobro zamisliti imaju li neki od njih neke druge interese tu. To je sada pitanje možda za neki simpozij", ustvrdio je Plenković.

Podsjetio je i na jučerašnju odluku povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš tog projekta, koje je s 14 glasova 'za' i dva 'protiv' odlučilo da je projekt prihvatljiv za okoliš.

"Prema tome, ja ću nastojati razdijeliti politikanstvo od ozbiljnog, i inače", poručio je Plenković.

Energetika.ba