Energetika.ba
Porasla potražnja

Porast registracija električnih kombija u Velikoj Britaniji

Autor: Energetika.ba
Porast registracija električnih kombija u Velikoj Britaniji
Električni kombi / Ilustracija

Nove brojke koje je objavilo Društvo proizvođača i trgovaca motora (SMMT) otkrivaju značajan porast registracija novih električnih kombija u Velikoj Britaniji.

Prema podacima, potražnja za akumulatorskim električnim vozilima (BEV) u januaru je porasla za 19,4 odsto, sa 1.186 registrovanih jedinica, čime je ukupan broj novih BEV vozila na putevima od 2018. godine iznosio 60.517.

Preduzeća koriste bespovratna sredstva za kombi vozila kako bi minimizirala svoj ugljični otisak i smanjili emisije.

Dostupnost 28 različitih BEV modela u 2023. kupcima nudi širok spektar izbora za ulaganje u vozila sa nultom emisijom.

Uprkos ovom rastu, postoji potreba za ubrzanom potražnjom, sa očekivanim povećanjem obima sa 5,9% u prethodnoj godini na 9,4% u 2024.

Međutim, ovo je nešto manje od vladinog cilja od 10%.

Mike Hawes, izvršni direktor SMMT-a, rekao je: „Više od godinu dana rasta pokazuje važnost kombija za britansku ekonomiju, a premašivanje 60.000 električnih kombija je ključni korak na našem putu od nule."

„Industrija je spremna za tranziciju na masovnom tržištu, ali potražnja kupaca mora se značajno povećati, zahtijevajući da svi igraju svoju ulogu."

„Pojačanje namjenske infrastrukture za punjenje javnih kombi vozila posebno je od suštinskog značaja za sve kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi bile uvjerene da će izvršiti promjenu, prije nego kasnije.”