Energetika.ba
Novosti

Porsche potvrdio: Macan prelazi na struju

Autor: Energetika.ba
Porsche potvrdio: Macan prelazi na struju

Vrh Porschea donio je odluku prema kojoj će sljedeću generaciju macana nuditi isključivo u električnom izdanju kao snažnu potporu Taycanu.

Stvari su sada u potpunosti poznate. Nakon odličnog starta hibridne Panamere krajem ove godine dolazi električni Taycan, a potom i Taycan Cross Turismo.

Početkom nove decenije svjedočićemo i novoj generaciji Macana, i to u potpuno električnom izdanju. Proizvodiće se u Lajpcingu gdje preko 4.000 radnika osigurava godišnji kapacitet proizvodnje od čak 90.000 vozila.

"Do 2022. godine investiraćemo preko šest milijardi evra u elektromobilnost i do 2025. godine već bi svako drugo novo vozilo Porschea moglo imati električni pogon. Međutim, u sljedećih deset godina fokusiraćemo se i na pogonsku mješavinu od dalje optimiranih benzinskih motora, plug-in hibridnih modela i sportskih vozila na potpuno električni pogon. Naš je cilj postati predvodnikom u tehnologiji, stoga neprestano usmjeravamo poduzeće ka mobilnosti budućnosti" , pojašnjava poslovne planove Oliver Blume, prvi čovjek Porschea.

Energetika.ba