Energetika.ba
Ukrajina

Posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporižji zatvoren

Autor: Energetika.ba
Posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporižji zatvoren
Foto: Arhiv

Posljednji reaktor u nuklearnoj elektrani Zaporižji, okupiranoj od Rusije, u južnoj Ukrajini zatvoren je dok se borbe nastavljaju u tom području već treću godinu.

To znači da je svih šest reaktorskih jedinica sada u stanju hladnog gašenja. Tokom postupka nije izašla radioaktivnost, napisala je uprava ustanove na Telegramu.

Radovi su izvedeni strogo u skladu sa svim operativnim standardima, naglasila je uprava koju je postavila Rusija, prenosi Index hr.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi, kapaciteta gotovo šest gigavata, okupirala je ruska vojska nedugo nakon invazije Ukrajine koju je naredio Kremlj u februaru 2022. godine.

Bila je ekstenzivno minirana i nekoliko puta je bila na udaru vatre, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost zbog moguće nuklearne nesreće. Obje zaraćene strane više su se puta međusobno optuživale za pokušaj izazivanja incidenta u elektrani, koja je zbog opasnosti zatvorena u septembru 2022.

Međutim, jedan je blok nekoliko puta radio u toplom stanju, što znači da reaktor ne proizvodi električnu energiju nego paru koja se koristi za potrebe elektrane. Hladno stanje se smatra najsigurnijim jer se blokovi spuštaju na niski pritisak i hlade vodom.