Energetika.ba
Energetski projekat

Potpisan Memorandum: Hidro - solarni projekat za napajanje bakrenog rudnika u Ekvadoru

Autor: Energetika.ba
Potpisan Memorandum: Hidro - solarni projekat za napajanje bakrenog rudnika u Ekvadoru
Foto: Unsplash

SolGold PLC potpisao je Memorandum o razumijevanju (MOU) kako bi predvodio hidro - solarnu inicijativu za napajanje svog projekta rudnika bakra i zlata Cascabel na sjeveru Ekvadora.

MOU je potpisan s Grupo Empresarial Semaica (Semaica Business Group), građevinskom firmom u Ekvadoru; Enerhydra, američkom firmom čiji su partneri razvili sedam hidroelektrana u Ekvadoru; i Constructora Nacional S.A., građevinskom firmom s bogatim iskustvom u razvoju hidroelektrana u Ekvadoru.

MOU utvrđuje zajedničke ciljeve i odgovornosti svake strane prema razvoju održivog energetskog projekta koji će pružiti kapacitet od otprilike 200 MW čiste, obnovljive energije na lokaciji Cascabel.

MOU obuhvaća razmatranja poput potencijalnog ugovora o kupovini električne energije (PPA), aranžmana finansiranja, odgovornosti za izgradnju, tehničkih aspekata, operacija projekta i krajnjeg korisnika proizvedene energije. Ovaj sporazum postavlja temelje za daljnje tehničke procjene, olakšavajući napredak prema konkretnijem sporazumu dok istodobno napreduje Cascabel, prenosi Power Engineering International.

SolGold neće biti odgovoran za finansiranje, izgradnju ili upravljanje energetskim projektom. Umjesto toga, njegova će uloga biti usmjerena na iskorištavanje svoje pozicije kao krajnjeg korisnika kako bi se kvalificirao za povoljnije cijene električne energije po završetku projekta.

Dodatno, SolGold se obavezao podržati partnere u prikupljanju sredstava. Važno je napomenuti da se svi uslovi sporazuma podudaraju s zajedničkom predanošću obje strane prema zaštiti okoliša i održivom privrednom razvoju.

"Cascabel je već izvanredan projekt, ali mogućnost korištenja čiste hidroelektrične i solarnu energiju podiže njegov potencijal još više", rekao je Scott Caldwell, izvršni direktor i predsjednik SolGold Ekvador. "Kada govorimo o rudnicima svjetske klase, radi se o više od tona rude; radi se o utjecaju i naslijeđu projekta lokalno i globalno. Ovaj poduhvat mogao bi pozicionirati Cascabel kao jedan od najvećih bakro - zlatnih rudnika na svijetu s ciljem postizanja ugljično neutralnog otiska. Prihvaćanjem zelene energije za ekstrakciju bakra aktivno doprinosimo zelenoj revoluciji i vodimo put drugima da učine isto."

Predviđa se da će se finansiranje projekta osigurati kombinacijom izvora, uključujući međunarodne finansijske institucije i druge globalne subjekte specijalizirane za investicije u održivu energiju. Ove saradnje mogle bi pružiti potreban kapital za finansiranje izgradnje i operativnih troškova. Korištenje hidroelektričnih i solarnih izvora energije pruža projektu značajne potencijalne uštede u odnosu na tradicionalne izvore energije, osiguravajući dugoročnu operativnu učinkovitost i održivost.

Projekt će se pridržavati strogih regulatornih standarda i okolišnih sigurnosnih mjera tokom svake faze razvoja. Prepoznajući važnost angažmana dionica, partneri će uključiti lokalne zajednice, vladine agencije i organizacije zaštite okoliša u planiranje i sprovođenje projekta.

SolGold je firma za resurse usmjerena na otkrivanje, definisanje i razvoj rudnika bakra i zlata svjetske klase.