Energetika.ba
statistički pregled

Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila evropsku

Autor: Energetika.ba
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila evropsku
Foto: Ilustracija

Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila evropsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.


Zemlja je povećala proizvodnju na ugljen, ali je također dodala više obnovljivih kapaciteta nego ostatak svijeta zajedno, prema godišnjem Statističkom pregledu Instituta za energiju. To znači da intenzitet ugljika njegove energije zapravo pada.

Kinesku potrošnju pokreće širenje podatkovnih centara, 5G infrastrukture i punjenja automobila, dok mnoge fabrike također rade punom parom kako bi zadovoljile potražnju za robom u inozemstvu.

"Ne bismo trebali zanemariti energiju i emisije koje su Evropljani učinkovito izvozili kineskim proizvođačima", rekao je Nick Wayth, glavni izvršni direktor EI-a.

Sve je više dokaza da je ovisnost o fosilnim gorivima u velikim naprednim gospodarstvima možda dosegnula vrhunac. U Evropi prošle godine oni su činili manje od 70% primarne energije prvi put od industrijske revolucije, zahvaljujući nižoj potražnji i rastu obnovljivih izvora, prema EI-u.

To naglašava dilemu dekarbonizacije za mnoge zemlje. Ako pad potrošnje energije i emisija u Evropi jednostavno povećava proizvodnju ugljika drugdje, politike za rješavanje globalnih klimatskih promjena ne funkcioniraju.

Upotreba ugljena također se povećala u Indiji prošle godine usred brzog ekonomskog rasta. Po prvi put, zemlja je potrošila više zagađujućeg goriva nego Evropa i Sjeverna Amerika zajedno, prema statističkom pregledu, a prenosi SEEbiz.

"Velika slika maskira različite energetske priče koje se odvijaju na različitim zemljopisnim područjima", rekao je Wayth. "U naprednim ekonomija opažamo znakove vrhunca potražnje za fosilnim gorivima, što je u suprotnosti s ekonomija na globalnom jugu, za koje ekonomski razvoj i poboljšanja kvalitete života i dalje potiču rast fosilnih goriva."