Energetika.ba
brojni uzroci

Potrošnja energije u Njemačkoj pala i na početku godine

Autor: Energetika.ba
Potrošnja energije u Njemačkoj pala i na početku godine
Foto: Unsplash

Potrošnja energije u Njemačkoj smanjila se i u prvom tromjesečju zbog slabe ekonomije, blage zime i visokih cijena, izračunala je skupina proizvođača i specijaliziranih instituta AGEB.


Potrošnja energije iz primarnih izvora smanjila se u prvom kvartalu za 4,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period na 3.030 petadžula, pokazuju preliminarni izračuni Radne skupine za energetsku bilancu (AGEB) koja obuhvaća proizvođače i tri specijalizirana instituta.

U 2023. potonula je za 8,1 posto, kliznuvši na 10.735 petadžula, najniži nivo otkada AGEB objavljuje podatke.

Njemačka je na početku godine trošila manje energije zbog "prigušene" ekonomije, blage zime i visokih cijena, ponovili su statističari AGEB-a zaključak iz godišnjeg izvještaja, objavljenog početkom aprila, izdvojivši i veće troškove dozvola za emisiju ugljičnog dioksida.

Glavni primarni izvor energije bio je u prvom tromjesečju prirodni plin, s udjelom u potrošnji od 31,8 posto. Slijede mineralna ulja s udjelom od 30,5 posto i obnovljivi izvori energije s 21,2 posto. Kameni ugljen činio je 7,8 posto potrošnje, a smeđi ugljen 7,1 posto, utvrdili su u AGEB-u.

Potrošnja kamenog ugljena pala je, prema AGEB-u, za gotovo 21 posto, a potrošnja lignita za oko 19 posto.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora poraslo je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 2,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, izračunali su statističari AGEB-a, prenosi Index hr.

Njemački izvoz struje nadmašio je na početku godine uvoz za 500 megavat sati, nakon lanjskog 'viška' od 9,5 teravat sati. Bilanca pokazuje neto veći uvoz u prvom redu iz Francuske i Belgije i osjetno manji izvoz u Švicarsku i Austriju.

Statističari su procijenili i da je smanjena upotreba ugljena vjerovatno rezultirala manjom emisijom ugljičnog dioksida, za 6,6 posto.