Energetika.ba
Novosti

Povećanje količina izvoza električne energije nije pratio i finansijski rezultat

Autor: Energetika.ba
Povećanje količina izvoza električne energije nije pratio i finansijski rezultat

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu ove godine iznosio je 2,1 TWh, što je 17,5 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Finansijski efekat tog izvoza električne energije je iznosio 368 miliona KM, što je manje za 9,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci iz analize Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE).

Fizički obim neto izvoza u prvom kvartalu ove godine je iznosio 1,1 TWh, što predstavlja povećanje od deset posto, dok finansijski gledano neto izvoz je manji za 27,8 posto. Posebno je bio izražen fizički obim neto izvoza u martu ove godine zbog značajnog dotoka voda.

Po riječima predsjednika BH K CIGRE Edhema Bičakčića, razlog manjih finansijskih efekata je u nižoj cijeni električne energije na berzama, što je posljedica relativno blage zime i dosta dobre popunjenosti skladišta prirodnog gasa u zapadnoj Evropi.

- Što se tiče prognoza cijena električne energije za ostatak godine, smatram da će se zadržati na istom nivou u prvom polugodištu, dok će u trećem kvartalu rasti za oko 20 posto, odnosno 40 posto u četvrtom kvartalu. Eventualni nagli skok cijena električne energije na berzama može se desiti samo u slučaju vrlo hladne zime ili nekih većih energetskih havarija - dodao je Bičakčić.

Energetika.ba / FENA