Energetika.ba
Energetska infrastruktura

Požar nakon napada dronom na rafineriju nafte u Rusiji

Autor: Energetika.ba
Požar nakon napada dronom na rafineriju nafte u Rusiji
Požar nakon napada dronom na rafineriju nafte u rusiji / X

Nakon napada dronom na rafineriju nafte u Volgograd u južnoj Rusiji izbio je požar koji je kasnije ugašen, saopćile su lokalne vlasti.

Rusija i Ukrajina međusobno napadaju energetsku infrastrukturu u udarima koji su osmišljeni kako bi prekinuli opskrbne linije i logistiku te demoralizirali protivnika dok pokušavaju preuzeti inicijativu u gotovo dvogodišnjem sukobu kojem se ne vidi završetak.

Ruska energetska infrastruktura također je pogođena tehničkim kvarovima u proteklom mjesecu, što je doprinijelo neizvjesnosti na globalnim tržištima nafte i gasa već potresenim sukobom na Bliskom istoku, prenosi HINA.

Guverner Volgograda Andrej Bočarov rekao je na Telegram kanalu lokalne uprave da u incidentu nije bilo žrtava.

"Kao posljedica pada srušene bespilotne letjelice, izbio je požar u Volgogradskoj rafineriji nafte. Vatrogasne i spasilačke snage brzo su prionule na posao - požar je odmah lokalizovan, požar na otvorenom je eliminisan. Nema žrtava", rekao je.

Proizvođač nafte Lukoil, vlasnik rafinerije, nije za sada odgovorio na zahtjev za komentar.

Volgogradska rafinerija nafte na rijeci Volgi ima kapacitet za preradu 14,8 miliona metričkih tona sirove nafte godišnje. Druga rafinerija nafte u vlasništvu Lukoila, NORSI, također je pretrpjela zastoje u januaru. Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je da će popravci rafinerije trajati najmanje mjesec ili mjesec i po dana.