Energetika.ba
Novosti

Pozder sa delegacijom USAID-a o energetskom i turističko-ugostiteljskom sektoru

Autor: Energetika.ba
Pozder sa delegacijom USAID-a o energetskom i turističko-ugostiteljskom sektoru

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je sastanke sa delegacijom USAID-a, koju je predvodio Karl Wurster, direktor ekonomskog odjela, te sa predstavnicima USAID Asistencija energetskom sektoru (USAID EPA) i USAID Turizam projektima.

Predstavnici USAID-a su informisali ministricu Pozder o glavnim projektima i aktivnostima koji su u prethodnom periodu sprovodili sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te drugim federalnim institucijama.

Razgovaralo se i o energetskom sektoru, procesima dekarbonizacije koji su u toku, a posebno o Zakonu o energetskoj efikasnosti, što je i strateški cilj resora okoliša. Takođe je dogovoreno da se obnovi proces dogovoren Poveljom o građanskoj zelenoj energiji, kako bi se krenulo intenzivnijim angažmanom svih aktera procesa.

Na sastanku je istaknuto da je Ministarstvo uz tehničku podršku USAID Turizam projekta i u saradnji sa Federalnom privrednom/gospodarskom komorom, izradilo Strategiju razvoja turizma Federacije BiH 2022-2027. godina, koja je značajan dokument za pravce rada i djelovanja turističko-ugostiteljskog sektora. Naglašeno je da USAID Turizam posebnu pažnju posvećuje promociji Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije, te educiranju kadra iz turističko-ugostiteljskog sektora, a sve u svrhu povećanja broja turista.nistrica Pozder je izrazila spremnost za nastavak dalje saradnje, posebno naglašavajući međusektorsku povezanost prilikom dalje realizacije planiranih aktivnosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Energetika.ba