Energetika.ba
Novosti

Predstavljena Studija potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom općine Konjic

Autor: Energetika.ba
Predstavljena Studija potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom općine Konjic

Predstavnici konzultantskih firmi "N Logic advisory" i "Plus minus", tijekom sastanka s načelnikom Konjica Osmanom Ćatićem i koorinatorom Ajdinom Žeticom održanog u ovoj općini, predstavili su Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potreba za energijom općine Konjic, za čiju su izradu zaduženi.

"Naš zadatak je da, radeći na izradi studije obnovljivih izvora energije, odredimo potencijale općine Konjic. Uradili smo kompletnu analizu energetskih potreba i svega onoga što bi bilo moguće na nivou općine proizvoditi iz obnovljivih izvora", kazao je ovom prilikom direktor firme N Logic advisory Nihad Harbaš.

Istaknuo je kako bi Konjic u dogledno vrijeme mogao biti "Zeleni grad", priopćeno je iz Općine Konjic.

"Ustanovili smo da bi u dogledno vrijeme općina Konjic mogla biti jedna od prvih koja bi proizvedenu energiju mogla koristiti lokalno, odnosno imati nulte emisije stakleničkih plinova i biti takozvani 'Zeleni grad', da na lokalnom nivou proizvede energije onoliko kolika je potreba", naglasio je Harbaš.

Naveo je kako će se u narednom periodu nastojati razmotriti mogućnosti financiranja takvih projekata, jer trenutno i Europska unija i BiH teže prema zelenom cilju za smanjenje stakleničkih plinova, za što, kako kaže, postoje sredstva.

"Studija bi trebala pokazati koji su mogući izvori proizvodnje električne i toplotne energije, s posebnim naglaskom na toplotne pumpe, zrak-voda i voda-voda, kao i proizvodnju električne energije iz foto-naponskih elektrana na području cijele općine", kazao je tehnički direktor firme N Logic advisory Meho Kulovac, pojašnjavajući pojedinosti Studije.

Koordinator izrade Studije uime Općine Konjic Ajdin Žetica kazao je kako je ovo dobra priča za općinu, te da će dati parametre za proizvodnju energije u budućnosti u smislu korištenja obnovljivih izvora.

Također, dodao je kako Konjic ima možda najveće potencijale na ovim prostorima, te dugoročno gledano, kada bi se oni iskoristili osim smanjenja emisije stakleničkih plinova, poboljšao bi se sistem grijanja na području općine, stanovnici bi imali ugodnije uvjete života, a Konjic bi, kaže, time bio mnogo ljepši.

"Studija je prvi korak u nastojanjima da sagledamo potencijale, mane i prednosti po pitanju obnovljivih izvora, kako bismo na osnovu toga mogli u fazama krenuti u rješavane problema s kojima se danas susrećemo, a to je prije svega sistem grijanja u Konjicu", kazao je Žetica.

(Fena)