Energetika.ba
Novosti

Predstavljeno električno vozilo Antarctica

Autor: Energetika.ba
Predstavljeno električno vozilo Antarctica

Prototip 100 odsto električnog vozila pod nazivom "Antarctica", čija je svrha pomoć u ekspedicijama na Južnom polu, predstavljen je u Monaku.

Na službenoj prezentaciji u petak u Kneževoj palati, kojoj je prisustvovao i pokretač čitavog događaja Princ Albert II. najavljeno je da će "Antarctica" najprije biti poslana u ekspediciju po Kanadi pod nazivom "Povratak na Telegraph Creek". To će biti prvi veliki test za Antarcticu.

Riječ je o gusjeničaru koji je proizvela monegaška tvrtka Venturi Automobiles. Kanadsku ekspediciju trebao bi obaviti 6. i 7. ožujka 2019.

"Kada sam 2009. na Antarktiku posjetio dvadesetak stanica koje se bave znanstvenim istraživanjima ustanovio sam da nijedna od njih nema 'pravo' vozilo kojim bi se naučnici mogli voziti, prevoziti potreban materijal, čak i kada su posrijedi bile male razdaljine. O tomu tada niko nije ni razmišljao", kazao je princ Albert II. za AFP.

"To je vrlo specifično područje, no ako uspijemo stvoriti korisna električna vozila koja će biti otporna na veliku hladnoću moći ćemo ih koristiti i u druge svrhe, čak i u vojne", rekao je princ Albert koji je 2006. osnovao Fondaciju princ Albert II. (FPA2) za očuvanje okoline.

Direktor udruženja Venturi Automobiles, Gildo Pastor je hvalio otpornost akumulatora "Antarctice" na veliku hladnoću i temperature koje ponekad dostižu i 50 stepeni ispod ništice te kazao da su vrlo postojani zahvaljujući inovativnim rješenjima.

Težak dvije tone

Gusjeničar narančaste boje težak je dvije tone, može istovremeno prevesti najviše tri osobe te torbe i ostalu opremu.

Razdaljinu od 42 km između kanadskog jezera Deak i Telegraph Creeka, krajnjeg dijela ekspedicije vozilo će prelaziti brzinom od 20 km/h, rekli su iz kompanije.

"Akumulator Antarctice moći će se puniti zahvaljujući solarnim pločama i vjetroagregatima, naprimjer na belgijskoj stanici za naučna istraživanja 'Princesse Elizabeth' koja se nalazi u blizini", objasnio je Bernard Fautrier, potpredsjednik Fondacije FPA2.

Po završetku misije u Kanadi gusjeničar će biti poslat na Antarktiku gdje će naučnicima na terenu pomoći u pristupu područjima koja proučavaju, a pritom će se izbjeći onečišćenje svojstveno vozilima što ih pokreću motori sa sagorijevanjem.

Energetika.ba