Energetika.ba
Saradnja

Predstavnici Vlade ZDK i UNDP-a o saradnji na projektima energetske efikasnosti

Autor: Energetika.ba
Predstavnici Vlade ZDK i UNDP-a o saradnji na projektima energetske efikasnosti
Foto: Fena

Premijer Zeničko - dobojskog kantona Nezir Pivić razgovarao je sa delegacijom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) koju je predvodila Jana Koperniech, regionalni tehnički savjetnik UNDP-a u Istanbulu.

Razgovarano je o modalitetima saradnje i učešća Zeničko - dobojskog kantona u projektima energetske efikasnosti i dekarbonizacije, s fokusom na podršku UNDP-a kroz projekte koje finansira Zeleni klimatski fond, a koji podrazumijevaju utopljavanje javnih objekata i zamjenu energenata prelaskom na ekološki prihvaljive energente.

Iskazana je obostrana želja za saradnjom, a Vlada ZDK se obavezala da će ubrzo dostavili listu potencijalnih projekata te inicirati novi zajednički sastanak predstavnika Vlade i UNDP-a, kao i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša FBiH, preko kojeg su ranije realizovani slični projekti.

Istaknuto je da Zeničko - dobojski kanton i UNDP imaju dobru saradnju koja je započeta nakon poplava 2014. godine, kroz više realizovanih projekata obnove infrastrukture i drugih projekata, saopćeno je iz Press službe ZDK, prenosi Fena.