Energetika.ba
Novosti

Prezentacija projekta "Transfer energetske efikasnosti u mediteranskim školama"

Autor: Energetika.ba
Prezentacija projekta "Transfer energetske efikasnosti u mediteranskim školama"
Učesnicima današnje regionalne konferencije u Zenici predstavljene su politike i alati za implementaciju aktivnosti u sklopu projekta TEESCHOOLS - “Transfer energetske efikasnosti u mediteranskim školama”, u kojem sudjeluje 14 partnera iz sedam mediteranskih zemalja.

Cilj projekta je promocija održivog rasta u mediteranskom području, poticanjem inovativnih koncepata i prakse te razumnog korištenja resursa.

-Ovo je završna faza projekta, koji traje do 30. aprila i do kada će se održati jo jedna, finalna konferencija. Danas smo predstavili sve aktivnosti, izlazne rezultate koji su ostvareni u periodu od 2017. godine, kada je projekt i počeo - kazala je koordinatorica tog projekta Aida Redžić - Švraka iz Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Pozitivan primjer je, kako je istakla, Srednja stručna škola iz Tešnja, koja je korištenjem solarne energije napravila velike uštede, “zadržavajući isti komfor”.

-Studentski centar Univerziteta u Zenici, na čelu s njihovim direktorom Dinom Eminovićem, uspio je također uvesti i toplotne pumpe, tako da su i oni ostvarili značajne uštede. Nadam da ćemo, kroz ove primjere dobre prakse, nastaviti da implementiramo ovaj projekt, odnosno energijsku efikasnost i u drugim školama i kompletnom javnom sektoru - ističe Redžić-Švraka.

Dodaje kako je fokus na sanaciji fasada, krovova, stolarije, uštedu energije kroz LED rasvjetu, ali i kroz promjenu ponašanja kod učenika i nastavnog osoblja.

-U projekt je uključen i Univerzitet Zenica, koji nije po aplikacionoj formi bio predviđen. Međutim, kako student tako i profesori, iskazali su svoju želju da učestvuju u projektu - kaže Redžić- Švraka.

U projektu sudjeluje 20 škola iz tog kantona, a u pet su škola održani i dani otvorenih vrata, a za pet škola su izrađeni i energetski auditi.

Sve škole u ZDK, napominje Redžić-Švraka, do aprila tekuće godine i inače moraju imati izrađen ili makar započet energetski audit, jer ih na to obavezuje članstvo u asocijaciji Energijske efikasnosti Evropske unije.

Energetika.ba / FENA