Energetika.ba
Novosti

Prezentacija u Eko toplanama Banjaluka: Predstavljeni rezultati snimanja mreže

Autor: Energetika.ba
Prezentacija u Eko toplanama Banjaluka: Predstavljeni rezultati snimanja mreže

Predstavnici danske kompanije “Drone Systems” u petak su u “Eko toplanama” Banjaluka prezentovali rezultate snimanja stanja distributivne mreže termovizijskim kamerama, koje je obavljeno krajem marta.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Grada Banjaluka i Eko toplana Banjaluka predstavljeni rezultati, poslužiće za izradu studije na osnovu koje će biti realizovana rekonstrukcija distributivne mreže. Pripreme za ovaj projekat su već u toku.

Izgradnjom Eko toplana završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer su obezbijeđeni stabilni izvori toplotne energije.

Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je realizovati drugu fazu rješenja – rekonstruisati distributivnu mrežu staru preko 45 godina, koja je trenutno u jako lošem stanju.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je kroz posebnu kreditnu liniju i sama jednim dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje novog proizvodnog postrojenja Eko toplana, izrazila je spremnost da pomogne i projekat rekonstrukcije distributivne mreže kroz finansiranje navedenog snimanja mreže i izrade studije, na osnovu koje bi rekonstrukcija trebalo da bude realizovana, kao i kreditiranje

“Sljedeći izazov i ujedno naš naredni korak je suočavanje sa gubicima energije na distributivnoj mreži i otklanjanje ovog problema. To je naš drugi zajednički projekat, koji ćemo ostvariti u saradnji sa Gradom Banjaluka i Eko toplanama. Riječ je o modernizaciji toplifikacione mreže kako bi se redukovali gubici, u cilju uspostavljanja potpune energetske efikasnosti, kao i omogućavanje povećanja broja korisnika na distributivnoj mreži grada Banjaluka. Prema procjenama, za rekonstrukciju mreže biće potrebno oko deset miliona maraka”, rekao je Jan Braun, direktor EBRD-a za BIH.

Energetika.ba / NN