Energetika.ba
Novosti

Prioritet zakon o električnoj energiji i gasu

Autor: Energetika.ba
Prioritet zakon o električnoj energiji i gasu

Na nivou BiH potrebno je usvojiti zakon o električnoj energiji i gasu, glasi jedna od preporuka sa 5. energetskog samita, koji je u protekla tri dana održan u Neumu.

Nakon samita, koji je završen danas i koji je okupio više od 600 učesnika, zaključeno je da je on bio veoma uspješan te da je doprinio dijalogu i razmjeni mišljenja između predstavnika institucija nadležnih za ovaj sektor.

Između ostalog, poručeno je i da je potrebno unaprijediti koordinaciju svih učesnika u ovom sektoru.

"Dogovoreno je da u naredna tri mjeseca zajedno pokušamo otkočiti proces reformi kada je u pitanju zakon na nivou BiH, a onda da se i kroz entitetske zakone ubace obaveze koje proizlaze iz evropskih direktiva", rečeno je posljednjeg dana 5. energetskog samita.

Na samitu je danas govoreno o reformi gasnog sektora u BiH, odnosno njegovim perspektivama u energetskoj tranziciji. Tokom tog panela čuli su se drugačiji stavovi iz RS i FBiH.

Ljubo Glamočić, direktor preduzeća "Gas - Res", ocijenio je da u praksi ima problema zbog neusklađenosti propisa. On smatra da je u ovom sektoru malo urađeno, prije svega zbog politike koja je, kako je rekao, preuzela primat nad ekonomijom.

Jasmin Salkić, direktor "BH gasa", smatra da je trenutno najbitnije to što su obezbijeđene dovoljne količine gasa, ali je imao i prijedloge.

"Ja uvijek potenciram stvaranje i drugog izvora, jer to predstavlja sigurnost snabdijevanja, odnosno osnov koji zastupa i Energetska zajednica. Vi, kada imate više izvora, omogućićete da imate sutra i trgovaca, a ne da bude samo ruski gas, već možda i američki... Time ćete imati i otvoreno tržište", ocijenio je Salkić.

Goran Frančić, konsultant u USAID EIA, smatra da je šteta što u BiH ranije nije dovedena konkurencija, odnosno što tržište nije ranije uređeno.

"Ja ne govorim da će možda pojeftiniti plin, ali će možda energetska usluga biti kvalitetnija i kupci će biti sigurno zadovoljniji ako imaju mogućnost izbora. U ovom sustavu kakav je sada jednostavno nemate alternative. To je ono što su izgubili korisnici u BiH", pojasnio je Frančić.

Energetika.ba / NN