Energetika.ba
Novosti

Prodaja kineskih novih energetskih vozila porasla za 44,1 odsto

Autor: Energetika.ba
Prodaja kineskih novih energetskih vozila porasla za 44,1 odsto

Prodaja kineskih novih energetskih vozila (NEV) porasla je 44.1 odsto na godišnjem nivou na skoro 3.75 miliona jedinica u prvoj polovini 2023. godine, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila.

Prodaja NEV-a je u junu iznosila 806.000 jedinica, što je povećanje od 32.2 odsto u odnosu na prije godinu dana, prenosi "Sinhua".

Proizvodnja NEV-a u Kini je iznosila skoro 3.79 miliona jedinica u prvih šest mjeseci, što je povećanje od 42.4 odsto na godišnjem nivou, pokazali su podaci.

Kako navodi "Beta", podaci su takođe pokazali da je Kina izvezla ukupno 534.000 vozila na struju u prvoj polovini godine, što je povećanje od 160 odsto na godišnjem nivou.

Nadovezujući se na snažan zamah rasta, Kina je pojačala politiku podrške sektoru NEV-a, posebno u sogromnim ruralnim područjima.

Kina je u maju objavila smjernice za podršku ljudima koji žive u ruralnim područjima da kupuju i koriste nova energetska vozila, sa fokusom na podsticanje izgradnje infrastrukture za punjenje, prenose nezavisne.

(Energetika.ba)