Energetika.ba
Novosti

Prvi korak ka iskopavanju boksita

Autor: Energetika.ba
Prvi korak ka iskopavanju boksita

Općinsko vijeće u Sanskom Mostu dalo je zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za eksploataciju boksita na lokalitetu Vojničko polje, kod sela Bojište.

Ovo selo se nalazi u blizini mjesta Lušci Palanka, između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe, a koncesiju će dodjeljivati Ministarstvo privrede USK putem javnog poziva čije se objavljivanje očekuje uskoro.

Inače, u protekle dvije godine istraživanja na tom području provelo je preduzeće Rudnici boksita "Jajce" iz istoimenog grada i pokazalo se da se na tom području nalaze velika nalazišta ove rude. Procijenjeno je kako bi proizvodnja na godišnjem nivou mogla iznositi oko 50.000 tona visokokvalitetnog boksita.

Zanimljivo je kako je prošle godine koncesiona dozvola za eksploataciju boksita izdata preduzeću "Marčeta impex" iz Bijeljine i to na lokalitetu Oštrelj, koji se također nalazi na području Lušci Palanke.

Koncesija je izdata na period od 20 godina i odnosi se na lokalitet čija ukupna površina iznosi 29 hektara zemljišta.

Lokalne vlasti se nadaju kako će pokretanje eksploatacije boksita ekonomski oživjeti ovaj kraj gdje žive isključivo povratnici srpske nacionalnosti i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

Preliminarna istraživanja provedena prije nekoliko decenija pokazala su kako planinska oblast planine Grmeč, u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta, krije bogata ležišta crvenog boksita koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminijuma.

Energetika.ba / NN