Energetika.ba
Video

Prvi Range Rover na struju ima listu čekanja, iako je još tek u fazi testiranja

Autor: Energetika.ba
Prvi Range Rover na struju ima listu čekanja, iako je još tek u fazi testiranja
Land Rover

Jaguar Land Rover pomalo puni listu čekanja za svoj prvi potpuno električni Range Rover EV.

Električni SUV, koji će debitirati ove godine (iako se prethodno planiralo lansiranje za 2025.), u fazi je fizičkog prototipa. JLR kaže da još uvijek podnosi patente, dok EV prolazi kroz ono što nazivaju "jednim od najstrožih inženjerskih programa ikada".

Land Rover planira da Range Rover EV ima performanse slične svojim postojećim modelima s V8 benzinskim agregatima.

Kompanija kaže da će biti sposoban za brzo punjenje od 800 volti na javnim mrežama - to jest, obećava punjenje do 80 posto otprilike u vremenu koje je potrebno da svratite na benzinsku pumpu, odete u toalet i ležerno stignete prošetati kroz prolaz sa slatkišima. Infrastruktura još uvijek ne može to podržati, barem ne u većini svijeta, ali bi se jednom i to trebalo dogoditi.

Trenutno se prvi fizički prototipovi Range Rovera EV testiraju na temperaturama od minus 40 do plus 50 stepeni Celzijevih na različitim lokacijama, poput Švedske i Dubaija.

Kompanija očekuje da će automobil moći gaziti u vodi dubokoj 850 mm, što je tek malo manje od 900 mm dubine aktuelnog Range Rovera, uključujući i hibridne modele. Bit će izgrađen na modularnoj longitudinalnoj arhitekturi koju je JLR razvio za svoja električna vozila i električne hibride.

JLR je ranije ove godine objavio da će u sljedećih pet godina uložiti oko 19 milijardi dolara u tehnologiju za električna i autonomna vozila, obećavajući da će do 2030. biti svjetski broj 1 u segmentima u kojima ima svoje modele.

Početi s velikim SUV-om kao što je Range Rover ima smisla za kompaniju, jer ipak se radi o najvažnijem modelu marke i uspjeh bi bio važan i za sve ostale modele, prenosi Index Auto.