Energetika.ba
Novosti

Putin otvorio dvije nove elektrane na Krimu

Autor: Energetika.ba
Putin otvorio dvije nove elektrane na Krimu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je otvorio dvije nove elektrane na Krimu nakon što je stigao na ovo poluostrvo u Crnom moru da obilježi petu godišnjicu ponovnog pripajanja te oblasti Rusiji.

Elektrane, koje se nalaze u gradovima Sevastopolj i Simferopolj, djelimično su otvorene prošle godine, ali je današnje inauguracija označila trenutak kada su počele da rade punim kapacitetom.

Ranije u toku dana, Dmitrij Peskov, Putinov portparol, izjavio je da će ceremonija pokazati da je Krim po prvi put u stanju da ispuni sve svoje energetske potrebe. Prije pripajanja, Ukrajina je podmirivala 80 posto potreba za električnom energijom na poluostrvu.

Ukrajina želi da joj bude vraćen Krim, koji i dalje većina zemalja prepoznaje kao teritoriju Ukrajine, piše Rojters.

Rusija kaže da je to pitanje završeno zauvijek, i da je referendum održan 2014. godine, nakon što su ruske snage osigurale poluostrvo, pokazao da stanovništvu poluostrva žele da budu dio Rusije.

Rusija je uložila velike napore da pokuša da integriše Krim i smanji njegovu zavisnost od Ukrajine, uključujući izgradnju gigantskog mosta koji povezuje poluostrvo sa južnom Rusijom. Ali sankcije Zapada koje za cilj imaju kažnjavanje Moskve zbog pripajanja Krima, pomogle se da se poluostrvo izoluje, podižući cijene i usporavajući razvoj, navodi Rojters.

Ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja ovog mjeseca pokazuju da 39 odsto Rusa vjeruje da pripajanje je donijelo više koristi nego štete, što je pad u odnosu na 67 odsto u 2014. godini, prenosi britanska agencija.

Energetika.ba