Energetika.ba
Novosti

Računi „Eko toplane“ zbunili građane

Autor: Energetika.ba
Računi „Eko toplane“ zbunili građane

Primjer računa za utrošeno grijanje, koji je na adrese korisnika nova banjalučka „Eko toplana“ poslala nakon 1. marta, građani ne treba da plaćaju, iako je na njemu naveden broj žiro računa. Novi obračun za februar tek će stići i to najkasnije do 10. marta.

Pisano obavještenje „Eko toplane“ da preuzimaju naplatu grijanja, sa kopijom računa na poleđini, zbunilo je korisnike. U Gradskoj upravi objašnjavaju da je na zbunjujućem obračunu samo naveden primjer kako će ubuduće stizati računi te da je očigledno da, iako je račun imenovan na korisnika, on nije važeći.

„Prve račune ‘Eko toplane’ poslaće između 5. i 10. marta i oni će biti validni. Ovo je samo proba i obavještenje kako će sve izgledati. Na ‘računu’ koji je stigao piše ‘primjer računa'“, kaže za Capital zamjenik gradonačenika Srđan Amidžić.

Na poleđini probnog računa stoji i obavještenje za korisnike da obaveze za grijanje zaključno sa 31. januarom ostaju prema staroj banjalučkoj „Toplani“, a sve obaveze od 1. februara idu ka „Eko toplanama“.

Takođe, naveden je i novi broj žiro računa, a u „Eko toplanama“ mole građane da zatvore postojeće trajne naloge za plaćanje grijanja u bankama i otvore nove.

Iako je naveden i besplatan info broj za sve one koji imaju pitanja, a takvih ovih dana ne manjka, on je beskoristan, jer se niko od zaposlenih u „Eko toplanama“ ne javlja.

Grad stoodstotni vlasnik preduzeća „Toplana“

Skupština akcionara banjalučke „Toplane“ dala je 29. januara saglasnost na potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Eko toplanom Banjaluka“, a kojim je predviđeno da “Toplana” izda u zakup svoje kapacitete „Eko toplani“ za 500.000 KM bez PDV-a na godišnjem nivou.

Ova odluka naišla je na negodovanje malih akcionara, ali je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić tada objasnio da malih akcionara u „Toplani“ praktično nema, jer je grad već pri kraju procesa potpunog preuzimanja ovog preduzeća.

To se ovih dana i dogodilo pa je grad i zvanično postao stoodstotni vlasnik preduzeća.

Predviđeno je da „Eko toplana“ ne koristi mazut te da joj njeni kapaciteti budu dovoljni. Na pitanje zbog čega se onda uzimaju kapaciteti „Toplane“, Amidžić je nedavno rekao da grad ima dva interesa.

„Stara ‘Toplana’ ne može da ode u stečaj jer bi to podrazumijevalo da bi sve obaveze za koje je garantovao grad, a njih ima više od 30 miliona, u jednom momentu došle gradu na naplatu. Osnovni razlog postojanja stare ‘Toplane’ je da grad može da servisira te obaveze i da mu ne stigne na naplatu sve u jednoj godini. Drugi razlog je nastojanje da se zadrži alternativni izvor grijanja“, naglasio je on.

Istakao je i da je grad u proteklih 11 godina „Toplani“ kroz garancije i direktna davanja dao više od 130 miliona maraka kako bi se mogao kupiti mazut, prenosi Capital.

Većinski vlasnik “Eko Toplane” sa 51 odsto je firma „IEE“ Banjaluka, dok je preostalih 49 odsto u vlasništvu grada Banjaluka.

Energetika.ba