Energetika.ba
Novosti

Radionica o stanju u oblasti energetike i energetske efikasnosti u FBiH

Autor: Energetika.ba
Radionica o stanju u oblasti energetike i energetske efikasnosti u FBiH

Radionica na kojoj je diskutirano o dokumentu u kojem je prikazana analiza stanja energetike i energetske efikasnost u Federaciji BiH, održana je danas. To je treća u nizu radionica vezanih za izradu strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027. Organizator radionica je tim Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

- Potpunu podršku procesu izrade strategije razvoja pruža Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Ured premijera Vlade Federacije, čiji se predstavnik Gordan Čahtarević obratio na početku rada skupa - navode iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Energetski sektor (energetika) je jedna od najvažnijih privrednih grana Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, s dugom tradicijom i značajnim potencijalima i mogućnostima i izazovima za daljnji razvoj.

Tokom rada, na radionici su, uz pomoć eksperata Mirze Kušljugića i Harisa Ćatića, predstavnici ključnih aktera iz oblasti proizvodnje energije i energetske efikasnosti (Vlada Federacije BiH, federalna i kantonalna ministarstva, Privredna komora FBiH, Elektroprivreda, Fond za okoliš, Savez općina i gradova, udruženja koja su aktivna u toj oblasti,...) razmatrali osnovne probleme, izazove i potencijale u toj oblasti.

Navodi se da su usuglašene glavne snage unutar kojih će se predlagati razvojna rješenja, uz svijest o postojećim slabostima i mogućim problemima unutar oblasti energije i energetske efikasnosti.

- Pri tome je naglašeno da je potrebno voditi računa o trenutnoj raspoloživosti prirodnih resursa (uglja i hidropotencijala) koji su osnova postojećim konvencionalnim elektranama, u kontekstu sigurnosti snabdijevanja, velikim potencijalima obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Također je potenciran izazov pred kojim će se naći Bosna i Hercegovina i Federacija Bosne i Hercegovine u kontekstu prilagođavanja zahtjevima i obavezama smanjivanja emisije stakleničkih plinova, posebno CO2, koje proizvodi naš energetski sektor - ističe se.

Realizaciju svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekt podrške integralnom razvoju u BiH (UNDP), zajednički projekt UNDP-a i Vlade Švicarske.

Energetika.ba / FENA