Energetika.ba
Imaju četiri zahtjeva

Radnici RiTE Ugljevik idu u štrajk

Autor: Energetika.ba
Radnici RiTE Ugljevik idu u štrajk
Foto: Arhiv

Radnici Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik donijeli su odluku o stupanju u štrajk i traže da se njihova četiri zahtjeva ispune kako bi se štrajk prekinuo.

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik je odlučila da će štrajk početi 18. marta u sedam časova, te da će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Štrajk će se provesti okupljanjem radnika u radnoj sredini poslodavca i obustavom rada uz poštovanje minimuma procesa rada", naveli su iz sindikata.

Sindikat i radnici traže da se obezbijede dovoljne količine uglja za rad rudnika i termoelektrane najmanje do 2050. godine, a posebno da poslodavac pred nadležnim organima preduzme sve aktivnosti kako bi se ležište uglja Ugljevik Istok 2 kroz koncesiju dodijelilo rudniku, prenose Nezavisne novine.

"Tražimo od poslodavca da preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi se izvršila revitalizacija postojećeg bloka termoelektrane, na način da se obezbijedi bezbjedan rad na najmanje do 2050.", drugi je zahtjev sindikata.

Također, oni traže da se obezbijediti dovoljan obim ulaganja u eksproprijaciju, rudarsku opremu i mehanizaciju kako bi se obezbijedilo stabilno i kontinuirano snabdijevanje ugljem postojećeg bloka termoelektrane.

Traže i da poslodavac obezbijedi radnu sredinu i uslove rada koji će garantovati bezbjednost i zaštitu zdravlja radnika na radu.

Podsjećamo, radnici su još polovinom februara najavili štrajk upozorenja zbog dodjele koncesije za eksploataciju uglja na polju Ugljevik istok 2 kompaniji "Comsar Energy RS" koja je u vlasništvu Rašida Serdarova, ruskog oligarha.

Oni su tada rekli da bi se odobravanjem eksploatacije ovom preduzeću dovela u pitanje sudbina preduzeća.