Energetika.ba
Novosti

Radojičić: "Eko-toplanu" napadaju jer je ugrožen naftni lobi

Autor: Energetika.ba
Radojičić: "Eko-toplanu" napadaju jer je ugrožen naftni lobi

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je u intervjuu za Avaz da su osim grijanja, najveći problemi grada na Vrbasu saobraćaj i vodosnabdijevanje.

“Izgradnja novog Zelenog mosta, prva faza rekonstrukcije ulice Kralja Aleksandra I, završetak istočnog tranzita, nastavak izgradnje sportske dvorane u nekadašnjem šoping-centru i nastavak vodovodnog projekta „Crno vrelo“, neki su od ovogodišnjih kapitalnih projekata u Banjaluci, a nakon toga nastavljamo s rješavanjem ostalih velikih problema”, naveo je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke je podvukao da Banjaluci nedostaje još jedan most na Vrbasu i konferencijska kongresna dvorana. Takođe, smatra i da je problem grijanja u gradu morao biti presječen.

“Stara “Toplana” nije mogla više raditi. Imala je 90 miliona maraka dugovanja, nijedan kredit nije mogla da dobije i njena imovina je uglavnom pod hipotekama. Kroz izjave odbornika opozicije i pojedinaca iz stručne javnosti vidi se mnogo nestručnosti. Postoje dvije teme. Prva je snažno ugrožavanje materijalnih interesa. To je naftni lobi koji ostaje bez posla, jer nova toplana radi na drvo, a ne, kao stara, na mazut. Isključivanjem mazuta naftni lobi gubi desetine miliona maraka prihoda. Druga tema je dnevna politika, odnosno kampanja”, objasnio je Radojičić.

Zašto Grad nema podatke o kvalitetu vazduha i je li tačno da je zrak u Banjoj Luci značajno zagađeniji otkako je nova toplana počela s radom?

Podatak da Banjaluka nema podatke o kvalitetu vazduha je, kako kaže gradonačelnik Banjaluke, jedna od stvari kojima se on najviše čudi.

“Mazut je zamijenjen drvetom. Količina emisije zagađivača je daleko veća sagorijevanjem nafte i mazuta nego sagorijevanjem drveta. U sagorijevanju drveta nema sumpordioksida, a smanjena je emisija ugljendioksida”, rekao je Radojićić.

On je istakao da je Grad odlukom povjerio grijanje novoj toplani, te da stara toplana više ne isporučuje toplotnu energiju.

“To sada rade „Eko-toplane“. Nova toplana preuzima sve poslove stare toplane – proizvodnju, održavanje mreže, naplatu, reklamacije, žalbe… Građani moraju da plate uslugu grijanja. Ako ne platite račun za mobilni telefon, isključiće vas. Isto je i s grijanjem”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Energetika.ba / Avaz