Energetika.ba
Novosti

Radojičić: Projekat daljinskog grijanja dobio bronzanu medalju EBRD-a

Autor: Energetika.ba
Radojičić: Projekat daljinskog grijanja dobio bronzanu medalju EBRD-a

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić predstavio je u Kopenhagenu projekat daljinskog grijanja i izgradnje nove toplane na bio-masu, koji je dobio bronzanu medalju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao jedan od najboljih projekata koji je ova međunarodna institucija finansirala tokom prošle godine.

Radojičić je na Svjetskom formu o energetskoj efikasnosti u organizaciji UN pred oko 50 učesnika iz cijelog svijeta istakao da je projekat daljinskog grijanja osvojio ovo prestižno priznanje na 27. godišnjem samitu EBRD-a održanom 9. i 10. maja u Jordanu.

Iz Gradske uprave Banjaluka navode da je priznanje osvojeno u kategoriji projekata u vezi sa održivom energijom.

Priznanje se odnosi na projekat izgradnje i obnove sistema daljinskog grijanja u Banjaluci. Poslije decenijskih problema sa snadbijevanjem grada toplotnom energijom, u februaru ove godine puštena je u rad "Eko toplana", nova gradska toplana, pokretana na bio masu, obnovljivi i ekološki znatno prihvaljiviji energent u odnosu na stara postrojenja na mazut.

Toplana je izgrađena kao zajedničko ulaganje grada Banjaluka i kompanije "IEE", s tim da je gradski udio u vlasništvu finansiran kreditom EBRD-a.

Radojičić u Kopenhagenu učestvuje i na četvrtom godišnjem sastanku partnera u okviru inicijative za daljinsku energiju.

Tema ovog samita, kako navode iz Gradske uprave, odnosi se na projekat takozvanih pametnih gradova, te projekte u vezi sa energetskom efikasnošću.

Energetika.ba