Energetika.ba
Novosti

Rastrošnost: "Elektroprivreda BiH" na plaće spiskala 176,1 milion maraka!

Autor: Energetika.ba
Rastrošnost: "Elektroprivreda BiH" na plaće spiskala 176,1 milion maraka!

Iako grcaju u višemilionskim gubicima koje kako stvari stoje namjeravaju prelomiti preko leđa građana, a što otkrivaju i zvanični dokumenti, u državnoj kompaniji „Elektroprivreda BiH“ pak ne štede na plaćama i ličnim primanjima.

Iako grcaju u višemilionskim gubicima koje kako stvari stoje namjeravaju prelomiti preko leđa građana, a što otkrivaju i zavnični dokumenti, u državnoj kompaniji „Elektroprivreda BiH“ pak ne štede na plaćama i ličnim primanjima.

Veliki gubici

Ova kompanija je tako rekorder kada su u pitanju isplaćene plaće u državi. Otkrili su to i revizorski izvještaji o poslovanju objavljeni na Sarajevskoj berzi. Samo u prošloj godini spiskano je 176,1 miliona maraka na plaće i ostala primanja. Upoređujući ostale države firme, EPBiH je daleko ispred i „BH Telecoma“, ali i Elektroprivrede HZBH, „Energoivesta“...

Razlika u isplaćenim plaćama na kraju prošle godine, upoređujći „BH Telecom“ je skoro 40 miliona KM jer je u Telecomu lani potrošeno 127, 2 miliona KM.

Za prvih šest mjeseci ove godine umjesto planirano dobitka od oko 40 miliona KM, EPBiH je ostvarili gubitak od 22,8 miliona KM. No, to nije spriječilo Upravu kompanije s Bajazitom Jašarevićem na čelu, da u ovom periodu, na plaće uposlenika i ostala primanja potroši 87,2 miliona KM.

Jašarević: Zanemaruje zahtjeve iz Ministarstva energije

Umjesto ušteda ova firma već godinama pravi sve veće troškove. Neshatljivo je i kako je istopljena dobit od 12,8 miliona KM koliko je iznosila na kraju prošle godine. Kada se doda gubitak od 22,8 milina KM za pola ove, plus dobit na kraju godine dođe se do podatka da je EPBiH u minusu 35,6 miliona KM.

Nema rezova

Uostalom, Jašarević svjesno zanemaruje zahtjeve iz Federalnog ministarstva energije da se moraju napraviti hitni rezovi i smanjiti troškovi uposlenih, enorme dnevnie, oslobodi preveliki tehnološki višak. Ova firma je zaključno s 31.junom ove godine imala 4.516 radnika, s prosječnom plaćom od oko 2.000 KM.

Plaće direktorima i do 5.000 KM

Pet prosječnih plaća u FBiH iznosi neto mjesečna plaća direktora firme Bajazita Jašarevića koja je koja je uvećana za svaku godinu navršenog staža za 0,6 posto.

Neto plaća šest izvršnih direktora iznosi 4,5 prosječnih plaća u FBiH, dok je najviše isplaćena bila 4.537 KM. S svim naknadama direktori dobijaju na ruke i do 5.000 KM.

- 22,8 miliona KM gubitak za pola godine

- 87,2 miliona KM potrošili na plaće za pola godine.

Energetika.ba / Avaz