Energetika.ba
Novosti

Realizacija projekta 'Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata' u USK

Autor: Energetika.ba
Realizacija projekta 'Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata' u USK

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), te gradovi Bihać i Cazin zajednički realiziraju i ovogodišnji projekt "Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata".

Ukupna vrijednost projekata je 485.000 KM, a sredstva su usmjerena za izgradnju kotlovnice i modernizaciju sistema grijanja u zgradama kantonalne vlade, Skupštine USK i Ministarstva unutrašnjih poslova, zatim sanaciju krova i ugradnju grijnog sistema u sportskoj dvorani Tehničkog školskog centra u Bihaću, te zamjenu stolarije i sistema grijanja u Osnovnoj školi "Cazin 2".

Neki od ovih projekata su već završeni, a na posljednjem sastanku dogovorena je dinamika građevinskih radova na zamjeni krova sportske dvorane Tehničkog školskog centra u Bihaću, te zamjene vanjske stolarije u cazinskoj osnovnoj školi.

-Polovinu sredstava osiguralo je resorno kantonalno ministarstvo, negdje oko 37 posto UNDP, a ostatak gradovi Bihać i Cazin. Neke od planiranih radova smo već završili, a ostalo ćemo realizirati u narednim danima. Moramo istaći posebno zadovoljstvo što smo vratili povjerenje UNDP-a i što sada imamo vrhunsku saradnju. Postoje financijska sredstva i interesovanje za određene projekte u našem kantonu i u narednoj godini - kazao je ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić.

Mjere energetske efikasnosti provode se u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji je podržan od Vlade Švedske.

U Unsko-sanskom kantonu je konkretno osim ova tri projekta, prethodno rađeno na rekonstrukciji još 11 objekata.

Energetika.ba / FENA