Energetika.ba
Novosti

Realizirane radionice o energetskoj efikasnosti za 15 osnovnih škola

Autor: Energetika.ba
Realizirane radionice o energetskoj efikasnosti za 15 osnovnih škola

Zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju“, koja se realizira u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), profesor Atom protekle je sedmice posjetom OŠ „Bradići“ u Maglaju, završio ovogodišnje gostovanje u osnovnim školama.

U protekla tri mjeseca, interaktivnim radionicama iz oblasti energetske efikasnosti prisustvovalo je 600 školaraca u 15 osnovnih škola u Kozarskoj Dubici, Kneževu, Tesliću, Zavidovićima, Maglaju, Konjicu, Grudama, Vogošći, Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

Kako bi približio mladim generacijama temu energetske efikasnosti, profesor Atom je tokom gostovanja koristio Virtual Reality edukativnu platformu. Ova platforma razvijena je u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", a koristi virtuelnu stvarnost kako bi se mladima približili načini pametne upotrebe energije na interesantan način.

- Tokom protekla tri mjeseca nastojali smo mladima na zabavan i ineraktivan način ukazati na značaj pametne upotrebe energije u svakodnevnom životu. Nadam da će školarci u skladu s novim saznanjima prilagođavati svoje navike pri potrošnji energije i na taj način dati svoj doprinos manjoj potrošnji energije, koji će rezultirati manjim troškovima i čistijem okolišu - izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

Kroz ove edukativne radionice o pametnoj upotrebi energije učenici će sada biti svjesniji da je neophodno mijenjati navike kako bi se unaprijedio kvalitetu života i zaštitio okoliš.

Profesorica matematike i fizike u OŠ "Sveti Sava" Kozarska Dubica Sanja Zminjanac je kazala da je ova radionica bila veoma značajna jer su učenici, između ostalog, shvatili da sa boljom energetskom efikasnošću imaju i bolje uvjete u školi.

- Prateći profesora Atoma i učestvujući u kvizu su, na zabavan način, naučili više o energetskoj efikasnosti i raznim načinima kako uštediti energiju i novac – dodala je ona.

Od 2014. godine, okviru projekta GED, održano je 65 radionica u više od 35 gradova u Bosni i Hercegovini. GED projekt realiziraju UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Cilj projekta je kreiranje povoljnih uslova za investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, te institucionalizacija upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u BiH – saopćeno je iz UNDP-a.

Energetika.ba / FENA