Energetika.ba
FBiH

Regulatorna komisija za energiju donijela više rješenja

Autor: Energetika.ba
Regulatorna komisija za energiju donijela više rješenja
Foto: Arhiv / Fena

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK na sjednici u petak donijela je rješenje kojim je podnositelju zahtjeva „ECO ENERGY“ d.o.o. Gračanica obnovljena Dozvola za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u šest proizvodnih objekata, odnosno u pet solarnih fotonaponskih elektrana i jednoj hidroelektrani.

Podnositelju zahtjeva PETROL POWER d.o.o. Sarajevo donesenim rješenjem izdana je izmijenjena i dopunjena Dozvola za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u četiri hidroelektrane u općini Fojnica.

FERK je, postupajući po Zahtjevu za oduzimanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja Proizvodnja električne energije „A.M.“ vlasnika Admira Mujakovića nakon provedenog postupka donio rješenje o oduzimanju dozvole budući da istom za obavljanje elektroenergetske djelatnosti više nije potrebna dozvola sukladno Zakonu o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine.

Osim toga, FERK je je donio tri rješenja o oduzimanju dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za podnositelje zahtjeva Proizvodnja električne energije „Energy Deljkić” vlasnika Nedima Deljkića iz Tešnja i Proizvodnja električne energije „A.M.” vlasnika Mujakovića Admira iz Tešnja za dva proizvodna objekta.

Status kvalificiranog proizvođača utvrđen je za 15 podnositelja zahtjeva, te su donesena 22 rješenja za: „ECO ENERGY“ d.o.o. Gračanica za šest proizvodnih objekata, „LOGIKO“ d.o.o. Sarajevo, „SWISS MARIĆ“ vlasnika Marka Marića iz Širokog Brijega, EURO KONTAKT d.o.o. Posušje za dva proizvodna objekta, „KAMENJAK-COP” d.o.o. Travnik za dva proizvodna objekta, „SILVESTRA” d.o.o. Kakanj, EL.MS vlasnika Maria Slezaka iz Mostara, „BB SOLARI” iz Čapljine, „GAS PETROL” d.o.o. Tešanj, RC-MODUL d.o.o. iz Prozora-Rame, M.R.M. export-import d.o.o. LJUBUŠKI, DOO „GRAPING” Ključ, „DRVO-STILS“ d.o.o. Zavidovići, LOKO d.o.o. Zavidovići i „CET BAH“ d.o.o. Sarajevo.

Rješenje o privremenom oduzimanju dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om doneseno je za podnositelja zahtjeva „MERCATOR BH“ d.o.o. Sarajevo.

Također, nakon razmatranja žalbi na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, FERK je na sjednici donio dva rješenja.