Energetika.ba
APEL IEA na hitno smanjenje

Rekordne emisije metana iz energetskog sektora

Autor: Energetika.ba
Rekordne emisije metana iz energetskog sektora
Foto: Ilustracija

Emisije metana koje su proizvedene u energetskom sektoru, još prošle godine dostigle su rekordne nivoe, uprkos tehnologiji koja je već dostupna za njihovo smanjenje, te ona ne košta mnogo, navela je Međunarodna agencija za energiju u izvještaju, koji je jučer objavila o emisijama stakleničkog plina.

Zagađenje metanom već tri godine zaredom rastu, te dvije trećine emisija dolazi iz samo deset zemalja, a to su Kina, SAD i Rusija.

Na osnovu procjene IEA-e, prošle godine je proizvodnjom i izgaranjem fosilnih goriva u industriji, u atmosferu ispušteno čak 120 miliona metana, što je više nego godinu prije i blizu rekordne vrijednosti iz 2019. godine.

Prema ukupnoj procjeni IEA-e, lani je proizvodnjom i izgaranjem fosilnih goriva u industriji u atmosferu ispušteno 120 milijuna tona metana, što je

“Emisije metana iz operacija povezanih s fosilnim gorivima i dalje su neprihvatljivo visoke. Nema razloga da ostanu tako visoke", upozorio je Tim Gould, glavni energetski ekonomist u agenciji, u današnjoj izjavi za medije. Prema izračunima IEA-e, lani bi se bez dodatnih troškova mogli smanjiti za 40 posto.

Gould je izrazio nadu da će ove godine doći do prekretnice na ovom području, tako da će zemlje i firme čije se poslovanje temelji na fosilnim gorivima implementirati obećanja o smanjenju zagađenja u konkretne politike.

Smanjenje emisije metana, koji je uz emisiju ugljičnog dioksida glavni pokretač globalnog zatopljenja, ključno je za postizanje globalnih ekoloških ciljeva, istaknula je IEA. Ako želimo ograničiti globalno zagrijavanje, te bi se emisije morale smanjiti za 75 posto, rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

Prema UNEP-u (Program UN-a za okoliš) metan je odgovoran za oko 30% globalnog zatopljenja, kojem svjedočimo danas. Oko 40% ispušta se u atmosferu iz prirode, pretežno iz močvarnih područja, a za ostatak zaslužni su ljudi i to najviše kroz poljoprivredne aktivnosti, kao što je uzgoj goveda, ovaca, ali i uzgoj riže. Zatim slijedi energetski sektor, u kojem metan izlazi iz energetske infrastrukture poput cjevovoda. Također, namjerno se ispušta u zrak tokom radova na održavanju te infrastrukture.