Energetika.ba
Novosti

Renault zatvara glavno poslovanje u Kini i fokusira se na električna vozila

Autor: Energetika.ba
Renault zatvara glavno poslovanje u Kini i fokusira se na električna vozila

Automobilska grupacija Renault objavila je u utorak da će ugasiti svoje glavno poslovanje u Kini i fokusirati se na električna i komercijalna vozila.

Sedmogodišnje zajedničko ulaganje francuskog proizvođača automobila s kineskom državnom korporacijom Dongfeng već je imalo problema zbog slabe prodaje i prije globalne pandemije novog koronavirusa, koja je smanjila potražnju u Kini.

Kina je najveće svjetsko tržište autoindustrije, ali konkurencija je intenzivna i ukupna prodaja je u konstantnom padu od vrhunca koji je dostigla 2017. godine.

Prodaja u prvom tromjesečju ove godine je pala za 45,4 posto, odnosno na 2,9 miliona automobila, SUV vozila i minibuseva, nakon što je Peking zatvorio zastupništva i potrošačima naložio da ostanu kod kuće kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Renaultova tvornica nalazi se u Wuhanu, kineskom gradu iz kojeg je pandemija krenula u decembru prošle godine.

Renault planira održati dugoročnu prisutnost na kineskom tržištu električnih i komercijalnih vozila, navodi se u saopštenju kompanije. Razvoj električnih vozila odvijaće se kroz dva zajednička ulaganja sa eGT New Energy Automotive i Nissanom. Dvije kompanije su dio globalne alijanse.

Renault je kazao da traži milijarde eura državnih zajmova u Francuskoj, a prethodno je donio odluku da ne isplati dividende dioničarima za 2019. godinu, dok je predsjednik Upravnog odbora smanjio sopstvena primanja. Francuski proizvođač automobila na taj način pokušava ublažiti krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Energetika.ba