Energetika.ba
Novosti

Renomirani autoriteti na Sarajevo Energy Forumu o energetskoj perspektivi BiH i regije

Autor: Energetika.ba
Renomirani autoriteti na Sarajevo Energy Forumu o energetskoj perspektivi BiH i regije

Sarajevski energetski forum, jedan od najvažnijih regionalnih skupova posvećenih energetskoj industriji, bit će održan od 21. do 23. juna u Sarajevu. Okupit će stručnjake, poslovne ljude, te predstavnike vlasti koji će raspravljati o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije i načinima kako da se to ostvari.

- Kao što je već poznato, prelazak na obnovljive izvore energije je ključan za održivu budućnost planete, a energetski forum će se fokusirati upravo na ovu temu - saopćili su organizatori.

Na forumu će se diskutirati o razvoju nacionalnih i regionalne berze trgovanja energijom, kao i o tranziciji na zeleni hidrogen, korištenju biomase – šta mora uraditi država, a koje pripreme mora učiniti privreda...

Bit će održano predavanje o ulozi prosumera građanske energije i energetskih zajednica u bržoj energetskoj tranziciji - prednosti, slabosti i naučene lekcije iz regiona, kao i prezentacija o sistemima mjerenja i učinkovitosti rada i očekivanih prihoda solarnih elektrana i kako gubitke učiniti minimalnim.

Tokom trodnevne konferencije, učesnici će imati priliku učestvovati na 10 panela, sa više od 70 panelista iz cijele BiH i regije, sa prezentacijama i predavanjima o aktuelnim temama, prenosi FENA.

Učešće na SEF-u su već potvrdili brojni respektabilni eksperti kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije.

- Zanimljivo će biti čuti, naprimjer, jednog od ključnih autoriteta u ovoj oblasti, dr. Janeza Kopača, ili Marka Lasića, direktora KOER-a, prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj, dr. Gorana Majstrovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zageba, ili dr. Elmu Agić-Šabetu profesoricu sa SSST-a, dr. Adnana Đuguma iz Sarajevogasa, Nikolu Rovčanina izvšnog direktora Elektroprivrede Crne Gore, ili Maju Pokrovac, direktoricu Obnovljivih izvora energije Hrvatske...- navode organizatori.

Pokrovitelj Sarajevskog energetskog foruma je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hecegovine, a entitetska ministarstva enegrije i turzima i okoliša, vlade kantona Sarajevo, USK, ZDK, te Vanjskotrgovinska komora su institucionalni partneri SEF-a. Na forumu će učestvovati i federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, premijer USK Mustafa Ružnić, kao i, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk te mnogi drugi - saopćeno je iz Sarajevskog energetskog foruma.

(Energetika.ba)