Energetika.ba
Novosti

Revolucija iz Koreje: Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Autor: Energetika.ba
Revolucija iz Koreje: Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi
Ilustracija

Dugo se govorilo da natrijeve baterije imaju goleme prednosti u odnosu na trenutno najčešće korištene litij-ionske baterije.

Ne samo da se smatraju znatno isplativijima već su i održivije jer se mogu proizvoditi gotovo u potpunosti bez rijetkih metala. Osim toga, manje su sklone toplinskoj nestabilnosti i mogle bi imati duži životni vijek, poboljšavajući performanse i pouzdanost električnih vozila.

Baterija koju su razvili naučnici s Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) ponovno bi mogla ubrzati prelazak na električnu mobilnost. Kako opisuju u stručnom časopisu Energy Storage Materials, mogu potpuno napuniti i isprazniti svoju pohranu energije u samo nekoliko sekundi - a to je daleko brže od normalnog procesa punjenja automobila fosilnim gorivima.

To je omogućeno materijalima koji se inače koriste za takozvane superkondenzatore. To su uređaji za pohranu energije s izuzetno velikom gustoćom snage - oni su također poznati po enormnim brzinama punjenja, ali mogu pohraniti samo vrlo malu količinu energije.

Istraživači su sada razvili neku vrstu hibrida baterije i superkondenzatora kako bi mogli iskoristiti prednosti obje tehnologije: postići rekordne vrijednosti za energiju i gustoću snage. Osim goleme brzine punjenja, baterija izrađena u laboratoriju također je imala veći domet od prijašnjih uređaja za pohranu. Visoka gustoća snage znači da s njim mogu raditi i snažniji električni motori.

Sada je veliko pitanje koliko se brzo baterija može koristiti u praksi.

Prve natrijeve baterije već se ugrađuju u električna vozila u Kini, ali zasad se moraju zadovoljiti niskim dometom od oko 250 kilometara. U svakom slučaju, novorazvijena baterija trebala bi to uvelike nadmašiti, budući da ima znatno veći kapacitet pohrane od 247 watt sati nego model spreman za tržište (150 watt sati), prenosi Index.