Energetika.ba
snažni hiperautomobil

Rimac otkrio koliko je u tri godine prodato Nevera

Autor: Energetika.ba
Rimac otkrio koliko je u tri godine prodato Nevera
Foto: Arhiv

Tri godine nakon lansiranja serijske Nevere dosad je prodato 50 primjeraka, što je tek trećina od 150 planiranih primjeraka, rekao je Mate Rimac okupljenim učesnicima na konferenciji o budućnosti automobila Financial Timesa u Londonu.

Time se osvrnuo na rezultate prodaje dva miliona eura vrijednog električnog, 1914 KS snažnog hiperautomobila Nevera i rekao da zasad nije ispunila očekivanja, a razlog je što kupci hiperautomobila i dalje žele sagorijevati benzin, piše Autocar, a prenosi Jutarnji list.

- Neveru smo počeli razvijati 2016. i 2017. godine, kada je elektrika bila cool', rekao je Rimac na konferenciji. "Ali sada primjećujemo da kako elektrifikacija postaje 'mainstream', pogurana od strane vlada, ljudi na vrhu sektora koji se uvijek žele razlikovati od svih, zato više ne žele električne hiperautomobile', utvrdio je Rimac.

Uporedio je aktualan trend kod kupaca hiperautomobila s ljubavlju imućnih pojedinaca prema skupim analognim satovima koji se prodaju daleko više od običnih digitalnih pametnih satova, unatoč tome što tradicionalni satovi tehnološki mogu mnogo manje, piše Carscoops.

- Apple Watch može učiniti sve bolje i može raditi još 1000 stvari, puno je precizniji, može mjeriti vaše otkucaje srca i slično, ali nitko ne bi platio 200.000 dolara za Apple Watch.'

I baš kao što potražnja za skupim satovima klasične tehnologije ne pokazuje znakove usporavanja, ili da ju je prestigla strast za digitalnim alternativama, Mate Rimac ne vidi da će se potražnja za električnim hiperautomobilima rasti, pa tako vjerojatno Nevera nikad neće dobiti nasljednika.

Rimac, koji je ujedno i šef joint venture kompanije Bugatti Rimac, kazao je i kako se u Rimcu bave 'onim što je u to vrijeme najuzbudljivije', a to bi potencijalno moglo uključivati pogonska goriva poput prirodnog plina, vodika ili čak dizela, o čemu smo već pisali.

Tako će nasljednika Bugattija Chirona, kojeg ćemo upoznati uskoro, pogoniti hibridni pogon s novim benzinskim V16 motorom, a ne samo baterije, jer kupci u toj klasi to jednostavno žele. No to nije jedino što se događa oko kompanije Rimac - uskoro će biti predstavljen i robotaksi, a nedavno je potpisan i ugovor s BMW Grupom za isporuku baterijskih paketa za sljedeću generaciju električnih vozila iz pogona u Kerestincu.