Energetika.ba
Novosti

Rimac u Kini otvara tvornicu baterija i električnih motora

Autor: Energetika.ba
Rimac u Kini otvara tvornicu baterija i električnih motora

Dok su svi još pod dojmom Sajma automobila u Ženevi i predstavljanja C_Two, Mate Rimac je na drugom kraju svijeta zaključio historijski posao s jednim od svojih vodećih dioničara, piše Poslovni dnevnik.

Tako su Rimac Automobili i Camel grupa ugovorili da će do kraja godine u Kini sagraditi tvornicu električnih motora i baterija vrijednu milion kuna (oko 250.000 KM).

Rimac je izjavio kako je ovo važan poslovni iskorak za kompaniju, jer će nova tvornica biti usmjerena isključivo na kinesko tržište.

- Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast - izjavio je Rimac.

Prema udruženju proizvođača vozila CAAM-a, Kina mjesečno proizvodi dva, tri miliona vozila, od čega pet posto čine e-vozila.

U Rimac Automobilima pojašnjavaju da je plan kineske vlade prijeći potpuno na električna vozila. To znači de će se potražnja za električnim motorima, baterijama i drugim sistemima koji se ugrađuju u e-vozila, a što trebaju tamošnji proizvođači, u narednom razdoblju povećati za približno 20 puta.

Za sada se, prema podacima CAAM-a, u Kini mjesečno proizvede 110 do 130 hiljada e-vozila, a tvornica motora i baterija, koju grade Rimac i Camel, za početak će imati godišnji kapacitet od 50.000 jedinica.

Energetika.ba