Energetika.ba
Novosti

RiTE Ugljevik pred gubitkom spora od 1, 5 milijardi KM

Autor: Energetika.ba
RiTE Ugljevik pred gubitkom spora od 1, 5 milijardi KM

Rudnik i termoelektrane Ugljevik, preduzeće koje posluje u sklopu Elektroprivrede RS-a, izgubili su spor sa Elektrogospodarstvom Slovenije težak 67 miliona eura, odnosno oko 131 milion maraka. Međutim, ovo bi moglo biti samo vrh ledenog brijega, jer se čeka odluka još jedne arbitraže, teške skoro jednu i po milijardu maraka.

Rudnik i termoelektrane Ugljevik u roku 30 dana moraju isplatiti Elektrogospodarstvu Slovenije 67 miliona eura i zateznu kamatu, te da do kraja radnog vijeka ovom preduzeću u Sloveniji isporučuje jednu trećinu proizvedene električne energije. Ovo je rezultat arbitražnog spora, koji je prije nekoliko dana završen u Beogradu, zbog činjenice da iz Ugljevika nisu isporučivali električnu energiju u Sloveniju, iako je u izgradnji jednog dijela ovog energetskog kompleksa prije rata učestvovala i Slovenija.

„Značajan dio tužioca nije prihvaćen. To je dobro. Inače, da se to desilo, to bi izazvalo dalekosežne posljedice po RS, Elektroprivredu i elektranu. Mi možemo izvršiti ovu odluku, ona predstavlja teret, ali treba imati u vidu da je ova odluka nastala u periodu SFRJ“, objašnjava ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić (SP).

Riječ je o energiji koja Elektrogospodarstvu Slovenije nije isporučena od 2011. do 2022. godine. No, tu nije kraj problemima i sporu sa Slovencima jer se trenutno čeka i odluka po još jednoj arbitraži, gdje je odštetni zahtjev skoro 1,5 milijarda maraka. Spor sa Slovencima traje suviše dugo, a nije se tražilo drugo rješenje.

„To nas je na kraju koštalo mnogo više nego što smo trebali da platimo i što nas košta mnogo manje nego što ćemo vjerovatno platiti kad dođe odluka Suda iz Washingtona. Ovo je loše po cijelu privredu jer RITE Ugljevik proizvodi jednu terćinu energije u RS-u“, ističe Siniša Vukelić, glavni urednik poslovnog portala Capital.

Dodaje Vukelić da vlasti informacije o ovim tužbama kriju od javnosti. Stručnjaci postavljaju pitanje hoće li sad RS od izvoznika električne energije postati uvoznik i na koji način će biti nadoknađen gubitak.

„Ono što svi predviđaju to je porast cijene struje jer bi to moglo da kompenzuju obavezu izmirenja, pod uvjetom da se dogovore za rate jer odjednom nema šanse da se isplati, osim da se opet ne ode na berzu i uzmu neke obveznice i povuku taj novac koji mora da se plati“, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Opozicija traži odgovornost i pita ko će položiti račune zbog još jednog izgubljenog spora.

„Kako ćete platiti kad ne možete da plaćate? Već je jednom poskupjela struja zbog onog sistema za odsumporavanje koji ne radi. Niste u stanju platiti doprinose. Gdje su pare? Imali su nevjerovatan prihod od 1,6 milijardi, a dobit samo od 70 hiljada. Nisu u stanju da isplaćuju plate i doprinose“, tvrdi Nebojša Vukanović, zastupnik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Inače, Arbitražni sud u Washingtonu, pred kojim se vodi drugi spor, bio je na čekanju do okončanja postupka u Beogradu, te se uskoro očekuje odluka i u ovom predmetu. Podsjećamo, RS je prošle godine izgubila još jedan spor sa firmom Vijadukt iz Slovenije, vrijedan 90 miliona maraka, ali se nakon žalbe očekuje konačna odluka koja bi trebala da bude donesena u novembru ove godine.

(Energetika.ba)