Energetika.ba
Zarubežnjeft

RS: Ruska kompanija želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju

Autor: Energetika.ba
RS: Ruska kompanija želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
Foto: Ilustracija

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.

Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u RS, mogućnostima daljnjeg ulaganja, te je iskazan interes za unapređenje saradnje.

Ščelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresirana za nastavak ulaganja u RS, posebno kada je riječ o plinofikaciji, širenju prodajne mreže i ulaganju u razne manje i veće projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno solarne energije. Svoje poslovanje temeljit će na uvjetima i kretanjima na tržištu, a daljnje investicijske aktivnosti usklađivat će s tim, prenosi SEEbiz.

Ministar Đokić je rekao da poslovanje Zarubežnjefta značajno doprinosi razvoju RS u oblasti energetike i da će institucije Srpske pružiti svu raspoloživu podršku razvojnim projektima ove kompanije.

Ruska kompanija Zarubežnjeft u RS posluje od 2007. godine, kada je privatizirala poduzeća naftne industrije RS. Sada posluju pod robnom markom Nestro, koja uključuje kompanije Optima grupa Banjaluka, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i Nestro Petrol Banjaluka.

U firmama unutar grupe zaposleno je preko hiljadu radnika.

Ruski investitor je od početka realizacije projekta u proračun i izvanproračunske fondove BiH uplatio oko šest milijardi KM, priopćeno je, između ostalog, iz Ministarstva energetike i rudarstva RS-a.