Energetika.ba
Podrška kolegama

Rudari iz Tuzle krenuli na protest u Sarajevo

Autor: Energetika.ba
Rudari krenuli na protest

Samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine , u 11.00 sati, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu organizirati protest zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica, a podršku im daju i rudari Sindikata Rudnika "Kreka" Tuzla.

Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta jer nisu dobili nijednu platu iz tekuće godine.

Podršku komoratima daju i rudari iz Tuzle te je njih 50 otišlo jutros autobusom za Sarajevo koji su kazali da su se nadali rješenju na jučerašnjem sastanku.

"Rudarima je puna glava ceste i rješavanja problema na cesti. Isto tako, uvijek smo kazali da nas ne ispituju. Danas ćemo tamo precizno i jasno sa 300 komorata iz svih sedam rudnika. Ide podrška komoratima Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici koji treći mejsec nisu dobili platu. Danas je protest isključivo zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora"- kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika "Kreka" iz Tuzle.

Sve ostalo što se tiče subdine rudnika, treba struka, Vlada i vlasnik kapitala da riješe, naglašava Tokić.Nakon urađenog Eleborata koji se očekuje ovih dana, da se rudarima i javnosti obznani šta će biti dalje.

"Hoće li biti striktna reorganizacija ili trajan prekid rada, u oba slučaja sindikat insistira  da se ispoštuje uvezivanje radnog staža, otpreminine i eto vam rudnik i Zenica i ostal rudnici. I moram kazati danas ponovo: Nemojte nas više ispitivati! Danas je ovoliki broj rudara, a ako ne bude rješenja, onda slijedi ono što je bilo 2021.godine i doći će svi rudari"- poručuje Tokić i dodaje da dinamika rješavanja problema zeničkih rudara, nikome ne odgovara, a posebno rudarima kojima je to udar na egzistenciju.