Energetika.ba
Novosti

Rudari iz Tuzle: Poslije generalnog štrajka protesti u Sarajevu

Autor: Energetika.ba
Rudari iz Tuzle: Poslije generalnog štrajka protesti u Sarajevu

Rudari Rudnika Kreka iz Tuzle najavili su generalni štrajk ukoliko im do 25. februara ne bude isplaćena januarska plata.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka iz Tuzle je za Avaz.ba kako se rudarima smučila cijela ova situacija.

- Nama se gadi cijela ova situacija i sve šta se radi sa Rudnikom Kreka. Od svih rudnika u koncernu, svi su dobili platu i ono što sljeduje, samo rudari iz Kreke nisu. To se ponavlja mjesecima. Ako se naš zahtjev ne ispuni do 25. februara, odnosno ukoliko nam ne budu uplaćene plate sa svim porezima i doprinosima, dan kasnije stupamo u generalni štrajk - rekao je Tokić.

Naglasio je da su problemi u Kreki veće prirode i da je obećana investiciona faza 2016.-2018. u potpunosti izostala.

- Nije uloženo 158 miliona maraka. Na svojoj skupštini vladajuće društvo Elektroprivreda BiH 28. decembra 2017. godine je odbacila tu fazu i napravila novu od 55 miliona za dvije godine od 2018. do 2020. za svih sedam rudnika u koncernu. Opet tu Kreke nema nikako. Danas smo postavili jasno pitanje da nam se kaže da li ovakva Kreka predstavlja nekom problem, i da li smeta kome. U pitanju je 2.500 rudara - istakao je Tokić.

Ukoliko stupe u generalni štrajk, tuzlanski rudari su najavili dolazak u Sarajevo 2. marta ove godine, gdje će održati proteste ispred zgrade Elektroprivrede BiH.

- Tu nećemo tražiti plate. Tu ćemo samo tražiti naše dalje razloge i opstanak Kreke. Već su nam pomoć obećali rudari iz svih krajeva BiH, kako bi jednom prekinuli ovu agoniju. Hoćemo jasno da nam se kaže šta ustvari hoće od rudnika Kreka - zaključuje Tokić.

Energetika.ba / Avaz