Energetika.ba
Novosti

Rudnik mrkog uglja za nabavku i montažu transportnog sistema izdvaja 11,1 milion KM

Autor: Energetika.ba
Rudnik mrkog uglja za nabavku i montažu transportnog sistema izdvaja 11,1 milion KM

U sjedištu uprave Rudnika mrkog uglja “Banovići” u četvrtak je potpisan ugovor o nabavci i montaži transportnog sistema za otkrivku na površinskom kopu Turija.

Ugovor vrijedan 11,1 milion KM potpisan je između Rudnika mrkog uglja „Banovići“ i konzorcija firmi na čelu sa “TTU Energetik” iz Tuzle.

Planirano je da se ugovor realizira u narednih 12 mjeseci, a za preduzeće “TTU Energetik”, koje se diže iz pepela, ugovor je veoma važan.

- Ovim projektom je ozvaničen početak velikih ulaganja u rudnik, gdje ćemo u narednom periodu podići proizvodne kapacitete za proizvodnju otkrivke, a samim tim i proizvodnju uglja kako bi 2021/2022. godine, kada blok u Banovićima počne s radom, ugljem mogli snabdijevati i termoelektranu u Banovićima i termoelektranu u Tuzli. Ove godine za investiranje u opremu planirano je preko 50 miliona KM - rekao je Munever Čergić, direktor rudnika u Banovićima.

Ugovor u ime rudnika potpisali su direktor Čergić i Elvir Jamaković, dok je u ime “TTU Energetik“ Tuzla Ugovor potpisao direktor Almir Zulić.

- Naše obaveze u ovom projektu su projektovanje i ugradnja transportnog sistema. Kroz trasu dužine 3,4 km protežu se tri trakasta transportera koja su veoma gabaritna i koja za rudnik znače povećanje proizvodnje na otkrivci – rekao je Almir Zulić, direktor “TTU Energetika“.

Potpisivanju značajnog ugovora između dvije domaće kompanije prisustvovali su i predstavnici Vlade TK na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem.

Energetika.ba / Avaz