Energetika.ba
saradnja

Rusija nudi pomoć Vijetnamu u razvoju nuklearne energije

Autor: Energetika.ba
Rusija nudi pomoć Vijetnamu u razvoju nuklearne energije
Foto: Ilustracija

Rusija je ponudila pomoć Vijetnamu u razvoju nuklearnih elektrana, tokom posjete predsjednika Vladimira Putina u Hanoj, rekao je Aleksej Lihačov, šef ruske državne nuklearne kompanije Rosatom, agenciji RIA.

Lihačov, koji je bio u delegaciji zajedno sa ruskim predsjednikom, rekao je da je dao ponudu vijetnamskom premijeru Fam Min Činu.

„Ponudili smo sve moguće opcije za saradnju tokom razgovora sa premijerom Vijetnama“, rekao je Lihačov, prenosi Reuters.

Rosatom nudi stranim partnerima ne samo velike nuklearne elektrane, već i male snage, kako kopnene, tako i plutajuće.

Vijetnam nema nuklearne elektrane i odustao je od planova za izgradnju svoje prve dve nuklearne iz 2016. nakon katastrofe u Fukushimi u Japanu i zbog budžetskih ograničenja.

Prije nego što je Vijetnam otkazao svoje planove za izgradnju elektrana, Rosatom je ponudio Hanoju projekat zasnovan na jedinicama velike snage sa naprednim ruskim reaktorima, rekao je Lihačov.

Rusija i Vijetnam potpisali su sporazume o raznim pitanjima uključujući i energetiku, naglašavajući okretanje Moskve ka Aziji nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.