Energetika.ba
Novosti

Rusija postala najveći dobavljač nafte za Kinu

Autor: Energetika.ba
Rusija postala najveći dobavljač nafte za Kinu
Foto: Unsplash

Rusija je preskočila Saudijsku Arabiju i postala najveći dobavljač sirove nafte u Kini 2023. godine, pokazali su podaci u subotu, dok je najveći svjetski uvoznik sirove nafte prkosio zapadnim sankcijama i kupio goleme količine nafte po sniženim cijenama za svoja prerađivačka postrojenja.

Rusija je isporučila rekordnih 107,02 miliona metričkih tona sirove nafte u Kinu prošle godine, što je ekvivalentno 2,14 miliona barela dnevno (bpd), pokazuju podaci kineske carine, daleko više od drugih velikih izvoznika nafte poput Saudijske Arabije i Iraka.

Uvoz iz Saudijske Arabije, prethodno najvećeg opskrbljivača Kine, pao je 1,8 posto na 85,96 miliona tona, jer je bliskoistočni naftni div izgubio tržišni udio zbog jeftinije ruske sirove nafte.

Izbjegnuta od strane mnogih međunarodnih kupaca nakon zapadnih sankcija zbog invazije Kremlja na Ukrajinu 2022., ruskom sirovom naftom se veći dio prošle godine trgovalo uz značajne popuste u odnosu na međunarodne referentne vrijednosti usred ograničenja cijena koje je nametnuo Zapad.

Sve veća potražnja kineskih i indijskih rafinerija za sniženom naftom povećala je cijenu ruske ESPO sirove nafte do 2023. godine, premašivši gornju cjenovnu granicu od 60 dolara za barel Grupe sedam uvedenu u decembru 2022. kao alternativne mogućnosti otpreme i osiguranja za zaobilaženje sankcija.

Pošiljke ESPO sirove nafte za isporuku u decembru imale su popust od oko 50 centi do 20 centi po barelu u odnosu na referentnu vrijednost ICE Brent, u odnosu na premiju od 1 dolar za robu isporučenu u oktobru i popust od 8,50 dolara za pošiljke isporučene u martu, prema trgovačkim izvorima.

U isto vrijeme, Saudijska Arabija je podigla cijene za svoj prepoznatljivi Arab Light od juna, tjerajući neke rafinerije da traže jeftiniji teret, prenosi SEEbiz.

Kako bi podržale cijene, Saudijska Arabija i Rusija, dva od tri najveća svjetska proizvođača nafte, najavile su smanjenje proizvodnje i izvoza prošle godine. Saudijska Arabija produžava smanjenje proizvodnje od 1 milion barela dnevno u ovom kvartalu, dok je Rusija rekla da će produbiti svoje smanjenje izvoza ove godine na 500.000 barela dnevno sa 300.000 barela dnevno.

Kineske rafinerije koriste posredničke trgovce za otpremu i osiguranje ruske sirove nafte kako bi izbjegle kršenje zapadnih sankcija.

Kupci također koriste vode uz Maleziju kao pretovarnu točku za sankcionirane terete iz Irana i Venezuele. Uvoz označen kao podrijetlom iz Malezije porastao je 53,7% prošle godine.